Περί μισαλλοδοξίας ο λόγος…

Του Κώστα Κατσώνη

Η έννοια της λέξης «µισαλλοδοξία» είναι πρόδηλα εµφανής, από τα συνθετικά που τη συναποτελούν: µισώ+αλλόδοξος (άλλος και δόξα=γνώµη, ιδέα, αντίληψη). Είναι µε άλλα λόγια ένα αίσθηµα µίσους, διάκρισης και προκατάληψης για τον άλλο, τον γείτονα, τον συµπολίτη, τον συµπατριώτη, γενικότερα τον συνάνθρωπο, που µπορεί να διαφέρει από εµάς, ως προς τις ιδέες, τις αντιλήψεις, την ιδεολογία και την κοσµοθεωρία του για τη ζωή και για το αύριο.

Η µισαλλοδοξία είναι ταυτόσηµη µε το ρατσισµό, που εκδηλώνεται επίσης ως µίσος και προκατάληψη για τον άλλο, τον συνάνθρωπο που διαφέρει από µας ως προς το χρώµα, τη φυλή, το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία κ.τ.λ., ή απλά τον άνθρωπο που µπορεί να βρέθηκε ανάµεσά µας ως µετανάστης λόγω πολέµων, διώξεων, πείνας και ανέχειας στη δική του χώρα.

Στην ακραία µορφή της η ρατσιστική µισαλλοδοξία εκδηλώνεται ως σοβινισµός – αρρωστηµένος εθνικιστικός φανατισµός, τις ολέθριες συνέπειες του οποίου βίωσε η ανθρωπότητα µε τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, τη µεγαλύτερη ανθρωποσφαγή όλων των εποχών και όλων των αιώνων (µε 80 εκατοµµύρια νεκρούς), εξαιτίας του ιταλογερµανικού φασιστικού και ναζιστικού τέρατος. Η φασιστική-ναζιστική λαίλαπα υπήρξε ένα µιαρό και αποτρόπαιο στίγµα και βδέλυγµα ασύγγνωστης και ασύνορης εγκληµατικής βίας, µε αποκορύφωµα το ολοκαύτωµα και άλλα ασύλληπτα στις διαστάσεις τους δεινά.

Τις τραγικές και ολέθριες συνέπειες της µισαλλοδοξίας και του εθνικισµού βιώσαµε κι εµείς ως λαός µε την εγκληµατική δράση της ΕΟΚΑ Β’ του στρατηγού Γρίβα, που κορυφώθηκε µε τη συµµετοχή της -µαζί µε την επαίσχυντη Χούντα των Αθηνών, στο προδοτικό πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου 1974, που άνοιξε διάπλατα τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα, για να διαβεί και να µοιράσει έκτοτε στα δύο το δύσµοιρο νησί µας, µε τραγικές συνέπειες τις οποίες βιώνουµε ίσαµε σήµερα (προσφυγιά, νεκροί, αγνοούµενοι, αιχµάλωτοι, εγκλωβισµένοι και συνεχιζόµενη τουρκική κατοχή).

Με αυτά λοιπόν τα δεδοµένα είναι πασιφανές ότι δεν έχουµε ως λαός την πολυτέλεια της αναβίωσης οποιασδήποτε µορφής µισαλλοδοξίας και εθνικισµού. Και οφείλουµε ως κράτος και ως λαός να µην επιτρέψουµε σε καµιά περίπτωση την αναβίωση του νεοναζιστικού τέρατος, όπως το «ευαγγελίζονται» η αποκηρυγµένη και καταδικασµένη για τα εγκλήµατά της στην Ελλάδα, Χρυσή Αυγή και το δικό µας εθνικιστικό µόρφωµα, το ΕΛΑΜ, που το βάλαµε µάλιστα µε την ψήφο του λαού (!!!) και στη Βουλή, όπου µε κάθε ευκαιρία εκδηλώνει τις φασιστικές του αντιλήψεις και ιδεοληψίες.

Εσχάτως µάλιστα φαίνεται να απλώνει τα πλοκάµια του και στο κρατικό µας φερέφωνο, το ΡΙΚ, τη δηµόσια, όπως αυτοαποκαλείται και επαίρεται Ραδιοτηλεόρασή µας, που απερίσκεπτα και προκλητικά υιοθετεί στα δελτία ειδήσεών του ρητορικές µίσους, µε πηγή προέλευσης το ΕΛΑΜ. Με ποιο σκεπτικό άραγε οι ιθύνοντες και ιθύνουσες των ειδησεογραφικών προγραµµάτων του Ιδρύµατος αναµεταδίδουν καθηµερινά ό,τι ανακοινώνει το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ, στοχοποιώντας, όπως έπραξαν πρόσφατα, ακόµα και παιδιά µεταναστών, που έχουν κάθε δικαίωµα να φοιτούν στα σχολεία µας και να τυγχάνουν κάθε δυνατής στήριξης. Οποία διολίσθηση και οποίο κατάντηµα για ένα ιστορικό Ίδρυµα.

Σε µια χώρα που µοιράστηκε εξαιτίας του εκατέρωθεν εθνικισµού, αν τον ενστερνιστούµε και πάλι -και ως «κρατική» ιδεολογία, αναµφίβολα µας αναµένουν νέα δεινά και νέες περιπέτειες!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy