Περίεργες και λανθασμένες οι διαδικασίες για να καταλήξουν στο Μιτσερό και στην Καλαβασό

Με δύο χρόνια καθυστέρηση οι κυβερνώντες αποδέχθηκαν το αυτονόητο για τη μετακίνηση των ασφαλτικών

 

Το θέμα της μετακίνησης των ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή Μιτσερού και τη διαδικασία επιλογής χώρου μετεγκατάστασης, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι προβληματικές. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι «εννέα χρόνια μετά από τις πρώτες διαμαρτυρίες που είχαμε για τη λειτουργία των ασφαλτικών συστημάτων στην περιοχή του Δαλιού, ακόμη το 2022 συζητούμε το ίδιο θέμα».


«Είχαμε τα προβλήματα και τις αντιδράσεις στο Δάλι, αποφάσισαν με μια περίεργη διαδικασία να καταλήξουν στο Μιτσερό και στην Καλαβασό, έχουμε τις αντιδράσεις των κατοίκων και όλα αυτά γίνονται γιατί οι διαδικασίες που ακολουθεί το κράτος είναι πολύ αργές και λανθασμένες, καθυστερημένες και το έκαναν για να καθυστερήσουν τη λήψη απόφασης», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το κράτος έπρεπε να κάνει την έρευνά του και να βρει τις σωστές τοποθεσίες που δεν ενοχλείται κόσμος και να μεταφέρουν τα ασφαλτικά από την περιοχή του Δαλιού σε μια καλά μελετημένη περιοχή.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι «μετά από δύο χρόνια αγώνων των κατοίκων των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Μιτσερού και με τη δική μας τη συμπαράσταση η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε επιτέλους ότι η περιοχή εκεί είναι πολύ βεβαρημένη περιβαλλοντικά και δεν μπορεί, αν δεν γίνουν ευρύτερες αλλαγές, να μεταφερθεί εκεί και το εργοστάσιο ασφαλτικού».

«Αυτή τη θέση τη λέμε εδώ και δύο χρόνια και ακούσαμε από τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και από πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τα εξ αμάξης για το γεγονός ότι επισημαίναμε αυτά τα προβλήματα μετακίνησης του ασφαλιστικού στο Μιτσερό», πρόσθεσε.


Είπε ακόμη ότι «έγινε και οργανωμένη προσπάθεια να στραφούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Γεριού και του Δαλιού κατά των κατοίκων του Μιτσερού με το πρόσχημα ότι ο λόγος που δεν μετακινείται το εργοστάσιο από το Δάλι είναι διότι υπάρχει αντίδραση στο να πάει στο Μιτσερό».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «αν τα δύο χρόνια καθυστερήσεων και επιμονής της κυβέρνησης να πάει το εργοστάσιο στο Μιτσερό αναζητούνταν άλλες κοινά αποδεκτές λύσεις σε χώρους που είχαν υποδειχθεί μακριά από κατοικημένες περιοχές, αυτή τη στιγμή θα είχαμε μεταφορά των εργοστασίων και δεν θα θυματοποιούνταν και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δαλιού και του Γεριού».

Σημείωσε ότι μετά από δύο χρόνια απαράδεκτης επιμονής αποδέχθηκαν το αυτονόητο. Ότι δεν είναι δυνατό σε μια τόσο επιβαρυμένη περιοχή να προστεθεί ακόμη ένα εργοστάσιο ασφαλτικού.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.