Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, ανέφερε πως αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων.

«Είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και επίσης εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν.

«Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία, αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες», πρόσθεσε.

«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε λίγο αργότερα στον Σκάι πως ο επίτροπος ουδέποτε αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σκάι, η εκπρόσωπος τόνισε πως ο Χαν αναφερόταν στις διμερείς συνομιλίες για την ανακήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, που μπορεί να επιτευχθεί μονάχα σε περίπτωση αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση χθες με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και οι οποίες αφορούν ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων.

Μετά τη συνάντηση, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι παρά το γεγονός ότι παραμένουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν από τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο πρωθυπουργοί πιστεύουν ότι σύντομα μπορεί να υπάρχει θετική κατάληξη.