Η περίεργη ρήτρα στοιχειώνει ξανά τις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού

Αύξηση 18,1% στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

Η περίεργη ρήτρα στα συμβόλαια ιδιωτικοποίησης των εργασιών στο λιμάνι της Λεμεσού, η οποία συνδέει τις ταρίφες με τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, στοιχειώνει ξανά την αγορά. Και αυτό επειδή με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο Δείκτης συνεχίζει να καλπάζει καταγράφοντας τον Φεβρουάριο αύξηση 18,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Δείκτης έφτασε στις 138,6 μονάδες (βάση 2015=100). Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους παρατηρήθηκε αύξηση στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που αυξήθηκε κατά 44%, των μεταλλείων και λατομείων, με 18,2% και της μεταποίησης με 11,7%, ενώ στον τομέα της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών παρατηρήθηκε μείωση κατά 4,1%.

Κατά μεταποιητικό κλάδο, τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν αυξήσεις σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, με τις σημαντικότερες να παρουσιάζονται στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, κατά 22,2%, στην κατασκευή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις, με αύξηση 13,9%, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με 13,6%.

Στη βιομηχανία ξύλου παρατηρήθηκε αύξηση 10,1%, στην κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού αύξηση 9,5% και στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες 8,5%.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2023, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 0,2%, με τον δείκτη να παραμένει σταθερός στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σημειώθηκε αύξηση στους τομείς της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 0,4% και της μεταποίησης κατά 0,2%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 18,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy