Η «περηφάνια» των κυβερνώντων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάει χάρτη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Μάτι Αττικής, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την τοποθέτηση θεμέλιου λίθου για την ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος και πάρκου στην περιοχή, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Του
Κίκη Καζαµία

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει περήφανος για το τι παραδίνει στο τέλος της δεκαετούς διακυβέρνησής του, ο Υπουργός Οικονοµικών µιλά για «µαξιλάρι» πλεονάσµατος στον ισολογισµό του κράτους, οι δύο κυβερνητικοί υποψήφιοι Α. Νεοφύτου και Ν. Χριστοδουλίδης ερίζουν ποιος θα διαδεχθεί τον Πρόεδρό τους και ότι θα συνεχίσουν στη γραµµή της σηµερινής κυβέρνησης.

Ποια αποτελέσµατα παρουσιάζει όµως; Ας πάρουµε τροχάδην µερικούς βασικούς τοµείς:

1. Στο Κυπριακό υπάρχει τέλµα και καταµερισµός από τον ΟΗΕ στην ε/κ πλευρά ίσης ευθύνης για το αδιέξοδο. Φτάσαµε στο παρά ένα της λύσης και ο Πρόεδρος συνέβαλε αρνητικά στην ανατίναξη της γέφυρας επικοινωνίας µε τους συνοµιλητές του.

2. Στην οικονοµία διαπιστώνονται καθηµερινά τροµερές ανισότητες, µε το 20% και πλέον του πληθυσµού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 50% δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα µε τις απαιτήσεις της καθηµερινότητας. 70% του πλούτου κατανέµεται στο 10% του πληθυσµού, ενώ πριν από πολύ λίγα χρόνια αυτό το ποσοστό ήταν 50%. Καθορίσθηκε µεν κατώτατος µισθός, αλλά παραµένει αδιευκρίνιστο το εβδοµαδιαίο ωράριο για αυτή την αµοιβή, µε αποτέλεσµα αυθαιρεσίες από µέρους της εργοδοτική πλευράς.

3. Στις εργασιακές σχέσεις η κυβέρνηση δηλώνει αδυναµία να παρέµβει στο θέµα δίκαιης ρύθµισης απόδοσης της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόµενους, αφήνοντας κυρίως τους χαµηλόµισθους στο έλεος του πληθωρισµού, µε πιο κλασικό παράδειγµα το 2022 που µειώθηκε ουσιωδώς η αγοραστική τους δύναµη. Η τελευταία παναπεργία ήταν η απάντηση των εργαζοµένων στην αδράνεια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται αδιαφορία και ετσιθελισµός στη ρύθµιση του εργασιακού καθεστώτος νόµιµου αλλοδαπού εργατικού δυναµικού στη χώρα µας, µε αποτέλεσµα να επικρατεί αναρχία, εκµετάλλευση και έλλειψη σταθερότητας στις εργασιακές σχέσεις.

4. Στα θέµατα ενέργειας γίνονται αυτοσχεδιασµοί και κανενός από τους κυβερνητικούς αρµόδιους δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί για την αλµατώδη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, που επηρεάζει αναντίλεκτα όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγικούς κλάδους και την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας αλλά και την καθηµερινότητα του κάθε νοικοκυριού, κυρίως των χαµηλόµισθων και των χαµηλοσυνταξιούχων.

5. Στον τοµέα της Υγείας έχουµε µεν την καθιέρωση του ΓεΣΥ, παρασιωπάται όµως επιµελώς από τους κυβερνώντες ο καθοριστικά θετικός ρόλος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που στάθηκε και παραµένει µε συνέπεια ανάχωµα στους πολέµιους του συστήµατος. Ταυτόχρονα, η αδράνεια των κυβερνώντων προκαλεί δυσλειτουργία στα δηµόσια νοσηλευτήρια λόγω ανεπαρκούς οργάνωσης, στελέχωσης και κακών εργασιακών σχέσεων.

6. Όσον αφορά την Παιδεία, για µια δεκαετία δεν έγινε καµία ουσιαστική προσπάθεια εκσυγχρονισµού του εκπαιδευτικού µας συστήµατος, µε αποτέλεσµα η Κύπρος να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, παρ’ όλο που σε ατοµικό επίπεδο παρουσιάζονται συχνά πολύ αξιόλογες επιδόσεις.

7. Η έλλειψη βούλησης των κυβερνώντων να χειριστούν το µεταναστευτικό στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συµβάσεων και η αδράνειά τους δηµιουργούν αδιέξοδα και αδικαιολόγητο κόστος για το κρατικό ταµείο, ενώ ταυτόχρονα στήνουν µε το συρµατόπλεγµα «σταθερό» σύνορο στην πράσινη γραµµή. Τα πληρωµένα σποτάκια που υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών δηµιουργούν και καλλιεργούν ενσυνείδητα την ξενοφοβία, προσπαθώντας έτσι να αλλάξουν προς το χειρότερο τη µακρόχρονα θετική, φιλόξενη και αλληλέγγυα κουλτούρα των Κυπρίων.

8. ∆εν θα αναφερθούµε στα Panama Papers και στις Σεϋχέλλες, στα «χρυσά διαβατήρια», το κατασκοπευτικό βαν, στη συνεχή σύγκρουση µε θεσµούς, την έκφραση ντροπής του προηγούµενου Γενικού Εισαγγελέα…

9. Τέλος, η αναξιοπιστία έχει καθιερωθεί δυστυχώς ως συνώνυµο µε την επίσηµη κυπριακή κυβερνητική ηγεσία, ενώ η διαπλοκή και η διαφθορά είναι πλέον η ελεύθερη µετάφραση του σλόγκαν «Τhis is Cyprus», συνδέοντας αυτές τις έννοιες σε διεθνή ΜΜΕ και µε το όνοµα του Προέδρου της Δηµοκρατίας.

Για όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά δεν νοµίζω ότι οποιοσδήποτε δικαιούται να είναι περήφανος. Πολύ περισσότερο ο Πρόεδρος του κράτους και όσοι στέκονται δίπλα του, όπως οι κύριοι Α. Νεοφύτου και Ν. Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.