• Η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό και απερχόμενη δήμαρχος προηγείται και όπως όλα δείχνουν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία
  • H διχόνοια, οι διαιρέσεις και οι διαφωνίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, άφησαν άσχημες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, η οποία χρησιμοποίησε την ψήφο της σαν όπλο τιμωρίας

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Τον πανικό που έχει προκύψει από τον νέο κορονοϊό εκμεταλλεύτηκαν οι Γάλλοι για να μην προσέλθουν στις κάλπες στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Προτίμησαν την ηλιοθεραπεία στα πάρκα και τις βόλτες, πριν ο Εμανουέλ Μακρόν τούς επιβάλει υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι και απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Η περιφρόνηση της κάλπης από τους ψηφοφόρους είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ αποχής, που άγγιξε το 55,25%. Μεταξύ των 47,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που έπρεπε να ψηφίσουν για την εκλογή δημάρχων, λιγότεροι από τους μισούς συμμετείχαν τελικά στην ψηφοφορία, δίνοντας ένα σημαντικό προβάδισμα στους Οικολόγους-Πράσινους, μέσα σε μια γενική σουρεαλιστική ατμόσφαιρα.

Μάλιστα σε περισσότερους από 100 δήμους και κοινότητες, η αποχή άγγιξε το πρωτοφανές ποσοστό του 75%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πέρα από την αποχή, τα γενικά συμπεράσματα από την ψηφοφορία είναι δύο. Νικητές από την κάλπη βγήκαν ο κορονοϊός, οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η Μαρίν Λεπέν, ενώ μεγάλοι χαμένοι και τιμωρημένοι από τους ψηφοφόρους ο Εμανουέλ Μακρόν και η πλειοψηφία του.

 

 Αναβάλλεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών

Με κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν υπουργούς ή συμβούλους του Γάλλου Προέδρου που προέρχονται από τη δεξιά, οι υποψήφιοι του κόμματος LREM, ακόμα και στα πιο ισχυρά προπύργια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως είναι η Λιόν ή το Στρασβούργο, αποδείχθηκε πως αντιμετωπίζουν δυσκολία επανεκλογής με το που έκλεισαν οι κάλπες. Μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που αναμένεται να αντιμετωπίσει θέμα επανεκλογής στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, όποτε κι αν διεξαχθεί αυτός, μιας και ο Μακρόν στο δραματικό διάγγελμά του στην αρχή της εβδομάδας, ανακοίνωσε πως ο δεύτερος γύρος αναβάλλεται.

«Ξεκινάμε από το μηδέν ή σχεδόν, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα», ανέφερε στέλεχος της La République En marche, πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις οποίες το κόμμα είχε πολύ μετριοπαθείς στόχους, ελπίζοντας σε 10.000 δημοτικούς συμβούλους εξαιτίας της γενικής αμφισβήτησης της σκληρής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει ο Μακρόν με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η μετριοπάθεια για το εκλογικό αποτέλεσμα στους κόλπους της πλειοψηφίας ήταν προάγγελος των κακών αποτελεσμάτων, ακόμη και στις μοναδικές πόλεις που το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να έρθει πρώτο, όπως είναι η Besançon.

H διχόνοια, οι διαιρέσεις και οι διαφωνίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας άφησαν άσχημες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, η οποία χρησιμοποίησε την ψήφο της σαν όπλο τιμωρίας. Για παράδειγμα στη Λιόν, το προπύργιο του Ζεράρ Κολόμπ, πρώην Υπουργού Εσωτερικών του Μακρόν, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος κατέλαβε την τρίτη θέση. Στην πρώτη βρέθηκε με ιδιαίτερη ευκολία ο υποψήφιος των Οικολόγων, Gregory Doucet.

Αλλά και στο Παρίσι, η εκλεκτή του Μακρόν και μέχρι πρόσφατα Υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπιζέν, δεν κατόρθωσε να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνοντας ποσοστό κάτω από το 20%.

Οι μοναδικοί που εξασφάλισαν την επανεκλογή τους είναι υπουργοί ή απερχόμενοι δήμαρχοι, που προέρχονται από τη δεξιά και υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, όπως είναι στην πόλη Tourcoing, ο Υπουργός Δημόσιων Λογαριασμών, Gérald Darmanin ο οποίος επανεξελέγη, ή ο Υπουργός Πολιτισμού Franck Riester, στην πόλη Coulommiers.

 

Και ο COVID-19

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της, τα αποτελέσματα τωνvδημοτικών εκλογών επισκιάστηκαν από τις συζητήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των εκλογών, στις 22 Μαρτίου, σε μια Γαλλία που χτυπήθηκε σκληρά από τον COVID-19.

«Η επιδημία συνέθλιψε όλα τα πολιτικά σχόλια μαζί και την προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο εθνικός γραμματέας των Οικολόγων-Πράσινων (EELV), Julien Bayou. Ωστόσο, οι Πράσινοι κατέγραψαν καλά αποτελέσματα στις εκλογές αυτές.

Άλλος σχηματισμός που κατέγραψε άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), του οποίου αρκετοί δήμαρχοι επανεκλέχτηκαν την Κυριακή, όπως ο Robert Ménard, στην πόλη Béziers με ποσοστό 68,7%. Ο Εθνικός Συναγερμός φαίνεται επίσης ότι μπορεί στον δεύτερο γύρο να κερδίσει τη σημαντική πόλη του Perpignan, αφού ο υποψήφιος Louis Aliot είναι επικεφαλής με 35,6%.

Στο Παρίσι, όπου η συμμετοχή σημείωσε πολύ χαμηλά ποσοστά, άγγιξε το

43%, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό και απερχόμενη δήμαρχος προηγείται και όπως όλα δείχνουν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Η Ινταλγκό κέρδισε το 29,33% των ψήφων. Βρίσκεται οκτώ μονάδες μπροστά από την υποψήφια της δεξιάς, Ρασίντα Ντατί, που απέσπασε το 22,72% των ψήφων, ενώ προηγείται πάνω από δώδεκα μονάδες από την Ανιές Μπιζέν, του κυβερνώντος κόμματος, LRM, που πήρε ποσοστό 17,26%.

Παρά το καλό ποσοστό της Ρασίντα Ντατί, μια νίκη της δεξιάς στο Παρίσι,

που βρίσκεται στα χέρια των σοσιαλιστών τα τελευταία δεκαεννέα χρόνια, φαίνεται απίθανη. Η Ντατί δεν διαθέτει απόθεμα ψήφων για τον δεύτερο γύρο και μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί οποιαδήποτε συμμαχία με την Ανιές Μπιζέν από το κυβερνών κόμμα.

Τα μέτρα στη Γαλλία

Σειρά δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19 ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, σε δεύτερο διάγγελμά του, την περασμένη Τρίτη. Ο Εμανούελ Μακρόν ανακοίνωσε περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τετάρτη το μεσημέρι και για διάστημα 15 ημερών. Οι πολίτες οφείλουν να μείνουν στο σπίτι και να βγαίνουν έξω μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης και των κρατικών Αρχών έχουν έναν και μοναδικό στόχο, την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας. Ξέρω πως σας ζητώ να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια και ίσως να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, μα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, παλεύουμε για την υγεία μας, δεν αγωνιζόμαστε εναντίον ενός στρατού ή ενός έθνους. Όμως ο εχθρός είναι εδώ αν και αόρατος. Σε αυτή τη μάχη απαιτείται γενική, μαζική κινητοποίηση. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο κάνουν ό,τι μπορούν και όσα πρέπει για να νικήσουμε αυτό τον θανατηφόρο ιό», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μέτρα υποχρεωτικά και οι παραβάτες θα τιμωρούνται. Ο Μακρόν ανακοίνωσε ακόμη ότι ο στρατός θα συμβάλει στη μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς επίσης ότι στρατιωτικά νοσοκομεία θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Η Γαλλία έχει ήδη κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σχολεία και έχει απαγορεύσει τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων.