Στο περίμενε για εμβολιασμό

Της
Ελένης Μαύρου

Πριν ενάμιση μήνα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας μάς έλεγε ότι η Κύπρος βρίσκεται «ανάμεσα στις πέντε καλύτερες χώρες στον κόσμο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού». Δεν έλεγε όμως την αλήθεια. Αναφερόταν απλώς στη διενέργεια των τεστ για τον κορονοϊό. Αυτά για τα οποία ήδη έγιναν πολλές καταγγελίες για φουσκωμένα τιμολόγια, διπλές χρεώσεις και κατακύρωση προσφορών εκατομμυρίων με τη διαδικασία του «κατ’ επείγοντος». Άστε που οι ειδικοί λένε ότι η επίκληση τέτοιων στοιχείων μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό επιτείνοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Πριν μια βδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ μάς έλεγε ότι «είμαστε η χώρα με τους περισσότερους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναλογία πληθυσμού». Ούτε αυτό τεκμηριώνεται.

Η Κύπρος έχει μια μέτρια έως κακή επίδοση στους εμβολιασμούς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών). Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί:

– Στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί μόλις το 18,7% του πληθυσμού με την πρώτη δόση εμβολίου. Δεκαεπτά από τις τριάντα χώρες της ΕΕ/ΕΕΧ έχουν πιο υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Προηγείται η Ουγγαρία με το εντυπωσιακό 35,9% και ακολουθούν οι Μάλτα, Φινλανδία και Εσθονία.

– Στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 7,4% του πληθυσμού. Δεκατέσσερις από τις τριάντα χώρες της ΕΕ/ΕΕΧ έχουν πιο υψηλό ποσοστό. Προηγείται η Μάλτα με 15,5% και ακολουθούν οι Ουγγαρία, Δανία και Ρουμανία. Ακόμα και η Τουρκία είναι πιο μπροστά με ποσοστό 9,4%, ενώ το Ισραήλ έφτασε στο 54,8%.

Και γι’ αυτό τους φταίει… ο κόσμος. Βγαίνουν και μας κάνουν μαθήματα ότι «ο εμβολιασμός σώζει ζωές» αντί να δουν π.χ. πώς θα φτιάξουν την Πύλη Εμβολιασμού που… πέφτει και ξαναπέφτει. Ακόμα και την ώρα του πολυδιαφημιζόμενου εμβολιασμού του Υπουργικού Συμβουλίου η (αναβαθμισμένη) πύλη έπεσε πριν προλάβει καλά-καλά να ανοίξει. Και μετά φταίνε οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης και προσπάθησαν να κλείσουν ραντεβού.

Οι μικρές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων λόγω των κακών χειρισμών σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, σε συνάρτηση με την ανησυχία που δυστυχώς προκλήθηκε με τα εμβόλια της AstraZeneca που αποτελούν το 50% των εμβολίων που προαγοράσαμε ως Κύπρος, συνιστούν από μόνα τους υπεραρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να προσθέτει και άλλα.

Μας είπαν ότι σύντομα θα φτάσουμε «στην πολυπόθητη εμβολιαστική κάλυψη, ούτως ώστε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας», αλλά το χρονοδιάγραμμα για το στόχο αυτό παίρνει παράταση με κάθε δήλωση του Υπουργού Υγείας.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το 60% – 70% και σε τέσσερις μήνες εμβολιάσαμε πλήρως μόνο το 7,4%, τότε γίνεται αντιληπτό πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Οι εμβολιασμοί είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε οριστικά την πανδημία, για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να τερματιστούν τα περιοριστικά μέτρα που εξουθενώνουν την κοινωνία. Η Κύπρος με τον πληθυσμό της θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις γι’ αυτή την κατάσταση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.