Περιμένετε το 2022 για νέο δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους

Χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση, Αστρομερίτη-Ευρύχου, έως το 2028

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες του Υπουργείου Μεταφορών, το 2022 αναμένεται να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα του νέου δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους, ο οποίος, μαζί με το κόστος απαλλοτριώσεων γης, θα κοστίσει πέραν των 200 εκ. ευρώ.

Το έργο διαχωρίζεται σε τρεις φάσεις.

Τη Φάση Α, Δένειας-Περιστερώνας, μήκους 10 χλμ, τη Φάση Β, ΠεριστερώναςΑστρομερίτη, μήκους 8 χλμ και τη Φάση Γ, Αστρομερίτη- Ευρύχου, μήκους 12χλμ. Το Υπουργείο Μεταφορών, δίδει προτεραιότητα στην κατασκευή των δύο πρώτων φάσεων.

Όπως ενημερώνει η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνο Μουσιούττα, για την υλοποίηση των δύο πρώτων φάσεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο το Υπουργείο, στα πλαίσια της Στρατηγικής Μελέτης για την Αναγέννηση των Ορεινών Περιοχών, πρότεινε το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα κατασκευής των δύο πρώτων φάσεων για τα έτη 2022-2026 «νοουμένου ότι το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».

Τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα είναι προκαταρκτικά, αναφέρει στην απάντησή της η Υπουργός προς τον βουλευτή Λευκωσίας «και θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές δυνατότητες για χρηματοδότηση των έργων».

Σε σχέση με τη Φάση Γ, Αστρομερίτη-Ευρύχου, ενδείκνυνται από το Υπουργείο Μεταφορών η κατασκευή κατά προτεραιότητα των τμημάτων Δένειας-Περιστερώνας και Περιστερώνας-Αστρομερίτη.

Dromoslefkosiastroodous

Στα πλαίσια της ίδιας στρατηγικής για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα κατασκευής της Φάσης Γ ορίζεται για τα έτη 2026-2028, μετά από τα άλλα δύο τμήματα και αφού διαφανεί κατά πόσον μπορεί να είναι ικανοποι
ητική η κατασκευή δύο λωρίδων.

Για τις πρώτες δύο φάσεις, Δένειας-Περιστερώνας και Περιστερώνας-Αστρομερίτη, το κόστος του έργου φτάνει τα €97 εκ. συν ΦΠΑ, ενώ για το έργο απαιτούνται απαλλοτριώσεις γης ύψους 36 εκ. ευρώ. Για το τμήμα Αστρομερίτη-Ευρύχου το κόστος ανέρχεται -προκαταρκτική εκτίμηση- στα 70 εκ. συν ΦΠΑ. Για τη Φάση Γ έχει ήδη υποβληθεί σημείωμα έργου για αξιολόγηση.

Η προωθούμενη λύση προτείνεται στη βάση προμελέτης και τεχνοοικονομικής και περιβαλλοντικής μελέτης που δρομολογήθηκαν από το 2010 και έχουν ήδη ολοκληρωθεί και που αφορούν την εναλλακτική όδευση του δρόμου. Για την όδευση του δρόμου είχε επιλεχθεί εναλλακτική λύση, καθώς λόγω της Νεκρής Ζώνης δεν ήταν βάσει των αρχικών σχεδιασμών εφικτή η σύνδεση μέχρι τον Αστρομερίτη.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.