Περιοδεία Χαμπιαούρη στις ορεινές κοινότητες

Πρέπει να δοθεί νέα δυναμική στις ορεινές περιοχές με διάφορους τρόπους, ανέφερε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, μιλώντας κατά την επίσκεψή του στο Όμοδος και στο Βουνί της επαρχίας Λεμεσού.

Ο κ. Χαμπιαούρης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων στις 3 Δεκεμβρίου, άρχισε εντατικά επισκέψεις στις ορεινές περιοχές με στόχο να εξετάσει τρόπους συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων με στόχο την ανάπτυξη και να δοθεί πνοή στις κοινότητες που μαστίζουν από αστυφιλία.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χαμπιαούρης, είπε ότι η συνάντηση στο Όμοδος αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων και της συνεργασίας τον τελευταίο καιρό τόσο με τον κοινοτάρχη Ομόδους όσο και με τη διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνάσιου Ομόδους. To γυμνάσιο έχει μετονομαστεί σε «Σχολή Ομόδους – Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι οι επαφές του στο Βουνί νωρίτερα αφορούσαν την αξιοποίηση του κέντρου Οίνου και Γαστρονομίας «το οποίο θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της τεχνικής Σχολής εδώ στο Ομοδος».

Στις συναντήσεις, ο κ. Χαμπιαούρης επικεντρώθηκε στον κλάδο της αμπελουργίας και της οινολογίας «και με ποιόν τρόπο μπορούν να επεκταθούν αυτές οι δράσεις, εμπλέκοντας στο όλο σχέδιο και τις γύρω περιοχές. Τόνισε ότι αυτές είναι προκαταρκτικές συναντήσεις, και θα ενημερωθεί και το υπουργείο παιδείας, «αλλά προτού προχωρήσουμε θέλουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό».

Όπως ανέφερε ο Ευγένιος Μιχαήλ, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ομόδους, με πρωτοβουλία του Επιτρόπου πραγματοποιούνται συναντήσεις στις κοινότητες των ορεινών περιοχών «για να δει από κοντά τα προβλήματα, να ακούσει, να ανταλλάξουν απόψεις το οποίο είναι πολύ θετικό για την περιοχή μας».

Το Όμοδος έχει γύρω στους 500 κατοίκους και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην ορεινή ύπαιθρο. Έχει αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός, έχουν δημιουργηθεί έξι τοπικά οινοποιεία αφού υπάρχει ανάπτυξη στην αμπελοκαλλιέργεια ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια εγκατάλειψη.

Φαίνεται ότι τα πάμε πολύ καλά, είπε, αφού «υπάρχει μια ραγδαία τουριστική ανάπτυξη με 13 εστιατόρια, φούρνους με παραδοσιακό αρκατένο, έγινε μια επιστροφή από μερικούς νέους αλλά όχι την επιθυμητή επιστροφή. Όμως είναι θετικό, είτε ανέλαβαν τις επιχειρήσεις των γονιών τους, είτε άνοιξαν δική τους επιχείρηση».

Ο κ. Μιχαήλ μίλησε και για τη Σχολή Ομόδους που λειτούργησε φέτος με το τμήμα οινολογίας – αμπελουργίας στη Τεχνική Σχολή της και «ελπίζουμε ότι του χρόνου θα λειτουργήσει ακόμη ένας κλάδος τυροκομίας – γαλακτοκομίας. Θεωρούμε σημαντικά την ίδρυση αυτών των κλάδων γιατί θα φέρουμε νέους μαθητές αλλά παράλληλα είναι της περιοχής επαγγέλματα».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα του Ομόδους και σε άλλες κοινότητες, ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως «πρέπει να δώσουμε δυναμική στις ορεινές κοινότητες με διάφορους τρόπους.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το παράδειγμα εδώ στο Όμοδος, μπορεί να λειτουργήσει ως καλή πρακτική την οποία μπορούμε να ‘αντιγράψουμε’ και να υιοθετηθούν και από άλλες κοινότητες όπως για π.χ. όπως έχουμε κάνει στον Αβστανγιο Ιωάννη Αγρού της Πιτσιλιάς.

Εκεί, ανέφερε, θα λειτουργήσει τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Θα διαμορφωθεί το παλαιό δημοτικό σχολείο της κοινότητας με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να διαμορφωθεί σε χώρους φιλοξενίας καθηγητών και σε εργαστήρια που θα αξιοποιούνται για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Αντιλαμβάνεστε τη δυναμική που θα δώσει και στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη της Πιτσιλιάς και όχι μόνο, είπε. Φοιτητές θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί για τα μαθήματά τους και να φιλοξενούνται από τις γύρω κοινότητες, πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, ο Ματθαίος Πρωτοπαπάς, κοινοτάρχης Βουνιού, είπε ότι το χωριό μέχρι το 1960 είχε περίπου 2.500 χιλιάδες κατοίκους και τώρα «δυστυχώς μείναμε 140 άτομα, 70 ξένοι και 70 Κύπριοι».

Το χωριό έχει πλούσια αρχιτεκτονική, διαθέτει 32 καταλύματα, τέσσερις ταβέρνες, καφέ και μπαράκι, χαβούζες, εκκλησία, μουσείο και σχολείο το οποίο όμως από το 1985 δεν λειτουργεί αφού οι μαθητές είναι ελάχιστοι. Οι 12-15 μαθητές φοιτούν στα γύρω σχολεία.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό είναι η αστυφιλία. «Κάνουμε προσπάθειες για να δούμε πώς θα φέρουμε τον κόσμο πίσω», σημείωσε.

Για το οινολογικό κέντρο, είπε ότι δημιουργήθηκε το 2008 και έκτοτε δεν λειτούργησε. «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί. Θέλουμε τη συνδρομή του κράτους σε αυτό το θέμα. Ήρθε ο κ Χαμπιαούρης με την ανάληψη των καθηκόντων του, ήρθε ήδη δύο φορές, μας προτείνει λύσεις και ελπίζω να τις αξιοποιήσουμε. Ελπίζω ότι θα μας βοηθήσουν να το λειτουργήσουμε», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy