Περίοδο γενικευμένης υποχώρησης διανύει η Τουρκία

Θετικά και αρνητικά στοιχεία εντοπίζει στην έκθεση προόδου που συνέταξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία, το ΑΚΕΛ.

Σχολιάζοντας την έγκριση της έκθεσης από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, το ΑΚΕΛ εξηγεί ότι αυτά τα στοιχεία οδήγησαν την πολιτική ομάδα της Αριστεράς στην τήρηση αποχής.

Σε σχετική ανακοίνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

«Η τελική μορφή του κειμένου στην Ολομέλεια του σώματος, που αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί τον Απρίλη, θα κρίνει και την τελική μας στάση. Διαχρονική μας επιδίωξη παραμένει η τοποθέτηση τέτοιων ψηφισμάτων στη σωστή τους διάσταση, με την προσοχή μας να εστιάζεται τόσο σε ζητήματα άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος, όσο και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας συνολικά ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ομολογουμένως, κι αυτό αποτυπώνεται στο ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η Τουρκία διανύει μια περίοδο γενικευμένης υποχώρησης σε ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Τα παραδείγματα είναι πολλά, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της Ζαμάν. Η λογοκρισία, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, οι διώξεις ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων που υπογραμμίζονται στο κείμενο, δυστυχώς δεν συνάδουν με το κάλεσμα σε άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 που για άλλη μια χρονιά η εισηγήτρια επιμένει να περιλαμβάνει στο ψήφισμα. Όπως, με αυτό το κάλεσμα δεν συνάδει ούτε και η επίμονη άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, που ειρήσθω εν παρόδω συνιστούν δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου.

Ταυτόχρονα, στεκόμαστε στη σημασία της προσθήκης με δική μας πρωτοβουλία ολοκληρωμένης διατύπωσης για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, αναφοράς για καταδίκη του εποικισμού και καλέσματος προς την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία που θα υποβοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Επίσης καλείται η Τουρκία να στηρίξει ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία και ένα θετικό αποτέλεσμα. Με τις τροπολογίες μας, που υιοθετήθηκαν, πετύχαμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω το κείμενο που ήδη αναφερόταν σε εφαρμογή του ψηφίσματος 550 για την Αμμόχωστο και άρση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, είναι για πρώτη φορά που σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζεται η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, εντοπίζοντας τα θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία του ψηφίσματος, θα επιχειρήσουμε ενόψει της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου να πετύχουμε κι άλλες βελτιώσεις. Βασικός άξονας της δικής μας προσέγγισης, παραμένει ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της, εφόσον είναι η δική της αδιάλλακτη στάση και οι πολιτικές της επιλογές που συνιστούν τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή της πορεία. »

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy