Περίοδος Ξεπουλημάτων: Οι αθέμιτες πρακτικές που κάνουν την εμφάνιση τους και η συζήτηση για κλειστές περιόδους

Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, που έμποροι εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές κατά την περίοδο των ξεπουλημάτων, οι οποίες ζημιώνουν τον κλάδο ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι εκεί και όπου εντοπίζονται τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να καταγγέλλονται και να επιβάλλονται αυστηρές ποινές.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κλειστοί περίοδοι ξεπουλήματος, λέγοντας ότι πάντα επωφελείται ο καταναλωτής. Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμα ότι παλαιότερα τα ξεπουλήματα ήταν μέσω διατάγματος του Υπουργείου Εμπορίου, αλλά εδώ και 12 χρόνια έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το δικαστήριο και ο κάθε έμπορος είναι ελεύθερος να βάλει εκπτώσεις όποτε θέλει.

Αναφορικά με την αγοραστική κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Αντωνίου είπε ότι κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσθέτοντας ότι την τιμητική τους είχαν κυρίως οι τομείς τροφίμων και παιχνιδιών. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί στον τομέα ένδυσης και υπόδησης με την έναρξη των ξεπουλημάτων που ήδη έβαλαν κάποια καταστήματα.

Όλοι οι οργανωμένοι φορείς και σύνδεσμοι πρέπει να συμφωνήσουν χωρίς θεσμική και νομική υπόσταση, ώστε τα ξεπουλήματα να έχουν οργανωμένη μορφή τέσσερις φορές τον χρόνο αντί δυο φορές όπως ήταν στο παρελθόν ανέφερε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι η κατάργηση του διατάγματος του Υπουργείου Εμπορίου για τα ξεπουλήματα έχει δημιουργήσει αναρχία σε βάρος του καταναλωτή. Είπε ακόμα ότι κατά το δοκούν ο κάθε καταστηματάρχης προβαίνει σε ξεπουλήματα που πολλές φορές, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου, διαπίστωσε ότι δεν ήταν στο πλαίσιο των θεμιτών εμπορικών πρακτικών.

Παράλληλα ο κ. Κουρσάρης είπε ότι οποιαδήποτε νέα αυστηρότερα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας θα πρέπει να συνοδεύονται με αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Σημείωσε πως οι αναφορές ότι «τα ταμεία είναι άδεια και δεν μπορούν να στηρίξουν τους εργαζομένους», θα οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο κλεισίματος καταστημάτων. Είπε ακόμα ότι είναι δύσκολη η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης ανέφερε ότι παραμονές Χριστουγέννων υπήρξε κίνηση στην αγορά και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι έμποροι θα δώσουν χαμηλές τιμές στους καταναλωτές για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.