Πόσα θα στοιχίζει για τους πολίτες η εν λόγω εξέταση

 

Περιορισμένος θα είναι ο αριθμός των κλινικών εργαστηρίων που θα δύνανται να διεξάγουν τη μοριακή εξέταση για την ανίχνευση του κορονοϊού, λόγω του εξειδικευμένου εξοπλισμού που χρειάζονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου, σημειώνοντας ότι και τα αποθέματα των αντιδραστηρίων για την εξέταση είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει ανακοίνωση στα μέλη του ζητώντας την πληροφόρηση ποια εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν μοριακή εξέταση για τον κορονοϊό. Τα εργαστήρια, τόνισε, μπορούν να απευθυνθούν στον Σύνδεσμο ή και απευθείας στο Υπουργείο Υγείας για την ετοιμότητά τους να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

Ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος αριθμεί γύρω στα 130 εργαστήρια. Διευκρίνισε ότι «δεν θα είναι πάρα πολλά τα εργαστήρια που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, γιατί είναι πολύ ακριβός ο εξοπλισμός που χρειάζονται για τη συγκεκριμένη εξέταση».

Τόνισε ότι «όλα θα γίνονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας. Τα εργαστήρια είναι υπόχρεα να δηλώνουν τον αριθμό των θετικών και αρνητικών κρουσμάτων. Οι εξετάσεις από τα κλινικά εργαστήρια θα δώσουν τη δυνατότητα ανάλυσης μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων».

Διευκρίνισε ότι «εκείνο που θα καλύπτουμε εμείς είναι το κομμάτι το οποίο δεν εμπίπτει στο Πρωτόκολλο που εφαρμόζει η Ομάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, αν το 1420 κρίνει ότι κάποιος δεν εμπίπτει στα κριτήρια και δεν επιβάλλεται η εξέταση, όμως επιθυμεί να κάνει την εξέταση για δικούς του λόγους, τότε θα απευθύνεται σε κλινικό εργαστήριο».

Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εργαστηριακών καλώντας τον κόσμο να επικοινωνεί τηλεφωνικά πρώτα με το εργαστήριο κι όχι να πηγαίνει επί τόπου για να δει πώς θα γίνει η δειγματοληψία. Μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας, εξήγησε, θα δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πώς θα γίνεται η εξέταση. Σε ερώτηση πόσα θα κοστίζει η εξέταση, ο κ. Χαριλάου είπε πως «υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 150 ευρώ».

Αρνητικά τα αποτελέσματα για τους δρ Πανά και δρ Νικολόπουλο

Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης που διενεργήθηκαν στη δρα Ζωή Πανά και τον δρα Γεώργιο Νικολόπουλο είναι αρνητικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Οι δρ Γεώργιος Νικολόπουλος και δρ Ζωή Πανά είχαν πάρει πρόσφατα οδηγίες να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τη διεκπεραίωση της εργαστηριακής τους εξέτασης λόγω επαφής τους που μολύνθηκε από τον ιό. Οι κ.κ. Πανά και Νικολόπουλος προέβαιναν σε καθημερινή ενημέρωση για τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.