Περιοριστείτε στα «χρυσά» διαβατήρια

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Φούσκα αποδείχθηκε η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση σύσκεψη στο Προεδρικό, για τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια. Παρά τα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Κύπρος είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια και κόντρα στις εισηγήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και του συνόλου των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά την ανάγκη ταχείας λήψης αποφάσεων, η σύσκεψη στο Προεδρικό αποφάσισε όπως συνεχιστούν οι συσκέψεις επί συσκέψεων για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να αναφερθεί σε «όρια», τα οποία τίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα μέτρα -όταν και εφόσον αποφασιστούν- θα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Δηλαδή, παυσίπονα χαμηλού κόστους.

Προχθές επισημάναμε από αυτήν εδώ τη στήλη τη φράση την οποία λένε συχνά οι πυροσβέστες, ότι το πρώτο δευτερόλεπτο η φωτιά μπορεί να σβήσει με ένα ποτήρι νερό, το δεύτερο με έναν κουβά νερό, το τρίτο με μια δεξαμενή νερό, αλλά μετά η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.


Το έχουμε εμπεδώσει ότι κανένας από την κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της ακρίβειας. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε το λόγο που κανένας από τη μικρή αυλή του προεδρικού δεν πηγαίνει σε πρατήρια καυσίμων, ώστε να γνωρίζει για την αύξηση των τιμών, αφού όλοι έχουν λιμουζίνες και οδηγούς από το κράτος τις οποίες συντηρούν οι φορολογούμενοι. Πήγαινε κάποτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά σταμάτησε. Φαίνεται ότι άλλαξε όχημα και το νέο δεν χρειάζεται καύσιμα, κινείται με τον αέρα. Όμως κανείς δεν είδε την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε μία μέρα πριν τη σύσκεψη στο Προεδρικό και ανέδειξε την Κύπρο «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια; Δεν αντιλήφθηκαν ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 8,6%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ (7,4%); Δεν αντιλήφθηκαν ότι η Κύπρος κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση τον τελευταίο μήνα (+3,1% από τον Μάρτιο στον Απρίλιο), πίσω από την Εσθονία (+4,1%) και τη Μάλτα (+3,7%), την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ ανήλθε μόλις στο 0,6%; Δεν αντιλήφθηκαν ότι με βάση την έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας η ακρίβεια στην Κύπρο αυξάνεται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ; Ή μήπως ο λόγος που συνεχίζουν χαλαρά και με το πάσο τους τις συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις για μέτρα, είναι επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για την ακρίβεια; Κάτι σαν το γνωστό ρητό, αφού δεν έχουμε ψωμί ας φάμε παντεσπάνι.

Κύριοι κυβερνώντες, περιοριστείτε στα «χρυσά» διαβατήρια. Τα δύσκολα της κοινωνίας δεν είναι για εσάς. Είναι γι’ αυτούς που μπορούν να κατανοήσουν τις αγωνίες και τα προβλήματα της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.