Περιοριστικά Μέτρα: Την Πέμπτη οι αποφάσεις – Αυτά είναι τα μέτρα που προκρίνονται

Την Πέμπτη θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το τι θα γίνει με τα περιοριστικά μέτρα, αν κι εκείνο που προκρίνεται είναι η διατήρηση και η επέκταση τους για ακόμα δύο εβδομάδες.

Μιλώντας στον Άστρα η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου είπε ότι αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει περαιτέρω χαλαρώσεις, όμως εξετάζεται αν μπορούν να δοθούν κάποιες μικρές εξαιρέσεις τις ημέρες του Πάσχα.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων παραμένει πάντοτε σε πρώτο πλάνο, ιδιαίτερα τώρα που αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.

Η κα Κυριάκου είπε ότι στόχος τώρα είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση στα νοσηλευτήρια. Το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων, σημείωσε, αυτό θα μεταφραστεί σε νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ενδεχόμενα και θανάτους.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς η Μαργαρίτα Κυριάκου είπε το Υπουργείο δεν αναμένει να εξαντληθούν τα διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικίες 51 και 52 ετών, για τις οποίες η πύλη των ραντεβού κλείνει απόψε στις 8.

Μέχρι αργά χθες, είπε, προγραμματίστηκαν 9.500 ραντεβού.

Επέκταση υφιστάμενων μέτρων μέχρι 15 Μαΐου, με μικρές εξαιρέσεις για γιορτές Πάσχα

Επέκταση των υφιστάμενων μέτρων κατά της διασποράς των κορωνοϊού μέχρι τις 15 Μαΐου είναι το σενάριο που μελετά αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, εξετάζει το ενδεχόμενο μικρών εξαιρέσεων για συγκεκριμένες μέρες, μέσα στις γιορτές του Πάσχα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ενδέχεται οι εξαιρέσεις αυτές να αφορούν στην ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς και στην Κυριακή του Πάσχα και συγκεκριμένα στην παράταση της κυκλοφορίας των πολιτών και στις συναθροίσεις σε οικίες.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της παράτασης της κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να παραστεί στη λειτουργία της Αναστάσεως, καθώς επίσης και της συνάθροισης ατόμων σε σπίτια την Κυριακή του Πάσχα, με τον αριθμό να μην ξεπερνά τους δέκα.

Τις τελικές αποφάσεις, ωστόσο, αναμένεται να λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη, 22 Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά και η ασφυκτική κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της λήψης έκτακτων και πιο αυστηρών μέτρων.

Εξάλλου, απόψε θα συνεδριάσει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει την παρούσα επιδημιολογική εικόνα, ενώ θα θέσει επί τάπητος τις προτάσεις της, σχετικά με το επόμενο διάστημα.

Εκκλησιασμός κατά τη Μεγάλη εβδομάδα

Σε σχέση με την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι ίδιες πληροφορίες έχουν αποκλείσει για την ώρα το ενδεχόμενο της αύξησης του αριθμού ατόμων εντός των εκκλησιών, ωστόσο, αυτό ενδέχεται να αλλάξει τις επόμενες μέρες, εάν η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάσει βελτίωση.

Επιστροφή μαθητών

Στο  μεταξύ, το θέμα της καθυστέρησης της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν προβλέπεται να τεθεί απόψε στο τραπέζι των Επιδημιολόγων, αφού μέχρι τότε μεσολαβούν πολλές μέρες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών θα ληφθούν μετά τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση και ειδικότερα την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δεν ευσταθούν οι πληροφορίες για σκέψεις ΣΕΕ που αφορούν σε επιβολή αυστηρότερων μέτρων, λέει ο Κ. Τσιούτης

Οι πληροφορίες που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, για το κλίμα που επικρατεί εντός της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και για σκέψεις που αφορούν είτε επιβολή αυστηρότερων μέτρων, είτε αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε έκτακτες συνεδριάσεις δεν ευσταθούν, δηλώνει ο Επικεφαλής της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Σε σημερινή γραπτή δήλωσή του, ο κ. Τσιούτης αναφέρει ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσηλευτήρια και ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, προκαλούν όντως ιδιαίτερη ανησυχία, όπως έντονο προβληματισμό προκαλεί και ο αυξημένος αριθμός νέων περιστατικών και μεταδόσεων, που καταγράφεται σε καθημερινή βάση».

«Για το λόγο αυτό», τόνισε, «πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό πως για να μην έχουμε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, είναι αναγκαίο ο καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη, τόσο έναντι στον ίδιο του τον εαυτό, όσο και έναντι των υπολοίπων».

Εξάλλου, ο κ. Τσιούτης αναφέρει πως απόψε πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Αναφέρει πως κατά τη συνεδρία θα μελετηθεί τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και οι προτάσεις των ειδικών σε σχέση με το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θα τεθούν επίσης  προς συζήτηση θέματα, που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο, θα εισηγηθούν να λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Οι όποιες εισηγήσεις θα τεθούν ενώπιον του Υπουργού Υγείας, με τον οποίο βρισκόμαστε συνεχώς σε επαφή και διαρκή συνεννόηση», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.