«Περίπλοκη» η διαδικασία ταξιδιού στην Κύπρο δηλώνουν ταξιδιωτικοί πράκτορες της Βρετανίας

Κύπριοι ομογενείς συγκροτούν μέχρι στιγμής την πλειοψηφία των ταξιδιωτών από τη Βρετανία που έχουν προγραμματίσει ταξίδι στην Κύπρο για το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες που προσφέρουν πακέτα για το νησί.

Οι πράκτορες διατυπώνουν παράλληλα δυσαρέσκεια και ανησυχία για τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που έχει για πολλούς επίδοξους Βρετανούς ταξιδιώτες η υποχρέωση διαγνωστικού τεστ πριν από την κάθοδο στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Tour Operator στη Βρετανία και ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Sunvil, Νόελ Ιωσηφίδης, με μεγάλη εμπειρία στην προσφορά πακέτων προς Κύπρο, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι πολλοί τουρίστες βρίσκουν «περίπλοκη» τη διαδικασία για ταξίδι στο νησί.

«Έχουμε κρατήσεις που ακυρώνονται και στην ουσία σχεδόν καμία νέα κράτηση για αυτό το καλοκαίρι», είπε ο κ. Ιωσηφίδης. «Για Βρετανούς με οικογένεια και παιδιά τα τεστ και οι φόρμες που πρέπει να συμπληρωθούν είναι ένας εφιάλτης», συμπλήρωσε ο έμπειρος ταξιδιωτικός πράκτορας.

«Μηδέν», ήταν η απάντηση και του ιδιοκτήτη του τουριστικού γραφείου Planet Holidays Χάρι Κυρίλλου στο ερώτημα πόσες νέες κρατήσεις είχε για Κύπρο για αυτόν το μήνα.

Ο κ. Κυρίλλου σχολίασε ότι η Κύπρος έχει «μόνο θεωρητικά» ανοίξει για τους επισκέπτες από τη Βρετανία. «Με τα μέτρα που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση. Για πολλούς η υποχρέωση να συμπληρώσουν φόρμες είναι από μόνη της ανασταλτικός παράγοντας, πολύ δε περισσότερο αν χρειάζεται και η ταλαιπωρία του ιατρικού τεστ για τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε ότι οι κυπριακές αρχές θα κάνουν αποδεκτό πιστοποιητικό αρνητικού διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό και από το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS), το οποίο γίνεται δωρεάν. Αλλά η ταχύτητα διεκπεραίωσης του ελέγχου δεν είναι εγγυημένη σε αυτή την περίπτωση. «Επίσης το θέμα είναι ότι τυπικά για να ζητήσει κανείς να υποβληθεί σε έλεγχο στο NHS θα πρέπει να έχει εκδηλώσει συμπτώματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυρίλλου σημείωσε ότι για εγγυημένα γρήγορο αποτέλεσμα η ασφαλέστερη επιλογή παραμένει το τεστ σε ιδιωτική κλινική, το οποίο κοστίζει όμως από 150 έως 250 λίρες κατά μέσο όρο.

«Εκτιμώ ότι αυτοί που θα μπουν στον κόπο να κάνουν το ταξίδι θα είναι ομογενείς Κύπριοι και αυτό εφόσον έχουν κυπριακό διαβατήριο», είπε ο διευθυντής του Planet Holidays. «Ακόμα και παλιοί, πιστοί πελάτες μας δεν κάνουν κράτηση για φέτος, οι περισσότεροι από αυτούς που τελικά θα ταξιδέψουν είναι Κύπριοι της Βρετανίας», συμφώνησε ο κ. Ιωσηφίδης.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι το καλοκαίρι πρέπει να θεωρείται χαμένο, αφού ούτως ή άλλως βασικοί παίκτες της αγοράς όπως η Jet2 και η TUI δε θα πραγματοποιήσουν ταξίδια από τη Βρετανία προς την Κύπρο έως τουλάχιστον τα μέσα Αυγούστου.

«Η TUI μας έχει ακυρώσει δρομολόγια έως και το τέλος του έτους, κάτι που μου λέει ότι οι μεγάλοι tour operator συμπτύσσουν πτήσεις. Άλλωστε η TUI έχει πει ότι αν οι Βρετανοί δεν μπουν στην κυπριακή Κατηγορία Α δε θα πάρει το ρίσκο να εκτελέσει πτήσεις με χαμηλή πληρότητα», σημείωσε ο κ. Κύριλλου.

Κατά τον κ. Ιωσηφίδη, εξάλλου, υπήρξαν και περιστατικά πουδεν επετράπη σε επιβάτες να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη από τους υπεύθυνους αεροπορικών εταιρειών που ζητούν να δουν τα πιστοποιητικά αρνητικών ελέγχων του κορωνοϊού που απαιτούνται για επισκέπτες στην Κύπρο από χώρες που υπάγονται στην Κατηγορία Β.

«Φοβάμαι ότι στην Κύπρο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ προστασίας της υγείας και προστασίας της οικονομίας. Για εμάς είναι μία παρά πολύ άσχημη χρονιά», δήλωσε ο κ. Ιωσηφίδης.

«Η χρόνια όχι μόνο έχει χαθεί, αλλά είναι ένα δράμα για εμάς, για τους ξενοδόχους και για όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», σχολίασε στον ίδιο τόνο ο κ. Κυρίλλου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Δεν είμαι αρμόδιος να πω αν τα μέτρα είναι εσφαλμένα. Προφανώς βασίζονται σε εκτιμήσεις ειδικών. Αλλά συνεπάγονται ότι οι δυνητικοί επισκέπτες βλέπουν εμπόδια στο ταξίδι τους στην Κύπρο. Όλα αυτά είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Γιατί να πάω στην Κύπρο όταν μπορώ να πάω στην Κρήτη με λιγότερη ταλαιπωρία, λένε αρκετοί».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, βρετανικά δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι για όποιον θελήσει να επισκεφθεί την Κύπρο οι αρχές στο νησί έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται επίσης, επί παραδείγματι από την εφημερίδα Sun, ότι διαθέσιμα είναι πολλά οικονομικά πακέτα διακοπών. Ενδεικτικά αναφέρονται πακέτα επτά διανυκτερεύσεων με πτήσεις για τον Αύγουστο από την EasyJet Holidays έναντι 285 λιρών κατ’ άτομο, από την Jet2 έναντι 354 λιρών και από την TUI έναντι 371 λιρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy