Περιπολίες Πράσινης Γραμμής : Ξεκίνησαν πιλοτικά… ενώ δεν απάντησε ακόμα η Κομισιόν

Προς επέκταση το μέτρο κατά μήκος όλης της γραμμής αντιπαράταξης

Περιπολίες στην παλιά Λευκωσία για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Άμεση διασύνδεση μεταξύ των περιπολιών στην παλιά Λευκωσία με τις τροποποιήσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση για την Πράσινη Γραμμή έκαναν χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, σε δηλώσεις τους στη «Χαραυγή».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας, συνέδεσε το θέμα με «την παράνομη μετανάστευση και την εγκληματικότητα» χαρακτηρίζοντας «έντονο το πρόβλημα».

Μάλιστα επικαλέστηκε την κυβερνητική πρόθεση για αποτελεσματική «αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» αναφέροντας τις ενισχυμένες περιπολίες που θα ξεκινήσουν πιλοτικά στην Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οπόταν το μέτρο θα επαναξιολογηθεί με στόχο την πάταξη της παράνομης διέλευσης.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι το μέτρο λήφθηκε στο πλαίσιο της αναγνώρισης των σοβαρών προβλημάτων και φαινομένων συγκρούσεων ομοεθνών στην εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση όπως τη χαρακτήρισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για στρατιωτικοποίηση, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι δεν είναι η πρόθεση της κυβέρνησης αυτή και πως σε περίπτωση συλλήψεων ατόμων που θα εισέλθουν παράτυπα στο έδαφος που ελέγχει αποτελεσματικά η Κυπριακή Δημοκρατία θα ακολουθούνται οι συνήθεις νενομισμένες διαδικασίες.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής» εάν υπήρξε ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τροποποιήσεις στον Κώδικα Εφαρµογής της Πράσινης Γραµµής, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι δεν υπήρξε και γι’ αυτό η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που δεν εκφεύγουν του Κανονισμού.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου προσβλέπει στην καλύτερη επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής στην έκταση που δεν παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις.

Κληθείς και αυτός να σχολιάσει τις επικρίσεις για στρατιωτικοποίηση, απάντησε ότι αν η άποψη αυτή πηγάζει από τη συνεργασία Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και ότι η συμβολή της ΜΜΑΔ στόχο έχει την αποτροπή εγκληματικών και έκνομων ενεργειών και ότι δεν πρόκειται για συνοριοφυλακή, ούτε ελέγχους συνόρων, αλλά για αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και λόγω υποστελέχωσης.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο κ. Στέλιος Στυλιανού από το γραφείο Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι οι περιπολίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και θα είναι σε 24ωρη βάση. Όπως ανέφερε, η απόφαση λήφθηκε για ενίσχυση της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και πρόληψη της τρομοκρατίας επιπρόσθετα από άλλες δράσεις.

Μέλη της αστυνομίας, της ΜΜΑΔ και της Εθνικής Φρουράς, όπως εξήγησε, θα περιπολούν πεζοί από την περιοχή της Πύλης Πάφου και μέχρι την περιοχή Αγίου Αντωνίου. Παράλληλα, περιπολίες θα πραγματοποιούν μέλη της ΜΜΑΔ, τόσο πεζοί όσο και με μηχανοκίνητα οχήματα γενικότερα στη Λευκωσία.

Σύσκεψη για επίσπευση αιτήσεων ασύλου

Σύσκεψη για επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου πραγματοποίησαν χθες οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, κ. Νουρής και Σαββίδης αντίστοιχα, με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο. Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή», ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι υπουργοί συζήτησαν με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου τις διαδικασίες επίσπευσης των αιτήσεων ασύλου και τη στελέχωση του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Όπως σημείωσε, αρχικά προσλήφθηκαν τρεις δικαστές για το Διεθνές Δικαστήριο που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Ιούνιο και το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για αύξηση του αριθμού τους σε πέντε. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης και προαγωγών δικαστών, το οποίο αφορά αποκλειστικά αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά οι δύο υπουργοί έτυχαν ενημέρωσης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης γενικότερα.

Ο ΥΠΕΣ σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια σύντμησης του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων από την Υπηρεσία Ασύλου και ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τα Υπουργεία καθώς και νομικής φύσεως θέματα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για μείωση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων για το άσυλο.

 

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy