Περίπου 50 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από άνοια

Υπολογίζεται ότι γύρω στα 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από άνοια, ενώ κάθε 3 δευτερόλεπτα ένα νέο περιστατικό διαγιγνώσκεται κάπου στον κόσμο, αναφέρει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ανακοίνωσή του με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.

Από το 2012, η οργάνωση Alzheimer’s Disease International καθιέρωσε τον Σεπτέμβριο ως Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ. Στην ουσία αποτελεί μια διεθνή εκστρατεία, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και στην ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων, αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου και σημειώνει ότι η άνοια μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το θέμα της φετινής εκστρατείας «Ας μιλήσουμε για την άνοια» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η πανδημία επηρεάζει δυσμενώς τους ανοϊκούς ασθενείς. Δυστυχώς, σε κάποιες χώρες, αρκετά ψηλό ποσοστό των θανάτων από COVID-19 αφορούν άτομα με άνοια. Σύμφωνα με την Paola Barbarino, Γενική Διευθύντρια της Alzheimer’s Disease International: «Οι συνέπειες αυτής της πανδημίας για όσους πάσχουν από άνοια είναι δυσανάλογες και υπάρχει ο κίνδυνος να τους ξεχάσουμε. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να μιλήσουμε για την άνοια. Ενώ διανύουμε τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, καλούμε τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και δημοσιεύουν διαφανή δεδομένα και να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς τα ευπαθή άτομα με άνοια».

Είναι αξιοσημείωτο ότι 2 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύουν ότι υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου ενημέρωση για την άνοια στις χώρες τους. Υπάρχουν πέραν των 100 μορφών άνοιας, με το Αλτσχάιμερ να είναι η πιο γνωστή, λόγω του ότι αποτελεί 50-60% των περιστατικών.

Η αποτελεσματικότητα του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αλλά ο στιγματισμός και η παραπληροφόρηση για την ασθένεια παραμένουν ένα πρόβλημα, που απαιτεί χειρισμό σε παγκόσμια βάση. Η καλύτερη κατανόηση της άνοιας μπορεί να συμβάλει στην κατάρριψη των μύθων και εσφαλμένων αντιλήψεων για αυτή. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει μεν θεραπεία για τις περισσότερες μορφές άνοιας, αντιμετωπίζονται με περίθαλψη και υποστήριξη.

Οπως επισημαίνει, με σωστή ενημέρωση, μπορούμε και πρέπει να «αγκαλιάσουμε» αυτούς τους ανθρώπους – μόνον έτσι θα εκλείψουν οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, που κάνουν τους οικείους των ασθενών να τους κρύβουν από ντροπή, αντί να τους βοηθούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Οι οικογένειες των πασχόντων, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο αυτή την ψυχοφθόρο νόσο, αλλά και το στίγμα της κοινωνίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για πρόληψη, αλλά και έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Συνήθη συμπτώματα αποτελούν η απώλεια μνήμης, η δυσκολία στην εξεύρεση των σωστών λέξεων ή στην κατανόηση των άλλων όταν μιλούν, η δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών ρουτίνας και οι αλλαγές στην προσωπικότητα και στη διάθεση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy