Περίπου 7.000 άτομα απομάκρυναν οι ΗΠΑ από τις 14 Αυγούστου από το Αφγανιστάν, τηρούν τον λόγο τους λένε οι Ταλιμπάν

Περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού από τις 14 Αυγούστου, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματικό του Πενταγώνου που πρόσθεσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να αυξήσει τον ρυθμό των απομακρύνσεων, τη στιγμή που χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

“Από την αρχή των επιχειρήσεων εκκένωσης στις 14 Αυγούστου, μεταφέραμε αεροπορικώς περίπου 7.000 ανθρώπους”, δήλωσε ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Συνολικά, σχεδόν 12.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα τέλη Ιουλίου, συμπλήρωσε ο ίδιος. Μεταξύ αυτών, Αμερικανοί υπήκοοι, μέλη της αμερικανικής πρεσβείας και Αφγανοί που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ, ιδίως ως μεταφραστές για τον αμερικανικό στρατό, που ζητούσαν ειδική βίζα μετανάστευσης υπό τον φόβο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν.

Μπροστά στη συρροή υποψηφίων για αποχώρηση που έχουν συγκεντρωθεί μαζικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο στρατός “είναι έτοιμος” να αυξήσει τα αεροπορικά δρομολόγια και προτίθεται να “μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες κάθε αεροσκάφους”, προκειμένου να απομακρυνθεί ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων, εξήγησε ο στρατηγός Τέιλορ.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι τηρούν τον λόγο τους για απομάκρυνση ξένων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Εξάλλου, αξιωματούχος των Ταλιμπάν υποστηρίζει ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν “τηρούν την υπόσχεσή τους” παρέχοντας στις ξένες δυνάμεις την πλήρη υποστήριξή τους στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.


“Διευκολύνουμε μια διέλευση ασφαλούς εξόδου όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους Αφγανούς”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. “Προλαμβάνουμε κάθε μορφή βίαιης, λεκτικής σύγκρουσης στο αεροδρόμιο μεταξύ Αφγανών, ξένων και μελών των Ταλιμπάν”, είπε ακόμη.

Διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες του Αφγανιστάν κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους αρκετών αφγανικών πόλεων καθώς η λαϊκή εναντίωση στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν εξαπλώνεται.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους στην Ασανταμπάντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.