Περισώζεται… ό,τι έχει απομείνει!

Μετά την κοινωνική κατακραυγή απαλλοτριώθηκε γη για προστασία της φώκιας

Μετά από τη γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή για τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την απαλλοτρίωση ιδιωτικής ακίνητης ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο της προστασίας του μικρού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, Μonachus monachus.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως σημείο αναπαραγωγής του απειλούμενου προς εξαφάνιση είδους φώκιας.

Η πρόταση προήλθε από τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή και το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε ως αναγκαία την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής ακίνητης ιδιοκτησίας για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας και συγκεκριμένα για την εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων που αφορούν στην αποτελεσματική προστασία της μεσογειακής φώκιας.

«Μας ικανοποιεί να βλέπουμε ενέργειες που ανταποκρίνονται στις διεθνείς μας υποχρεώσεις και που αποσκοπούν στην ουσιαστική προστασία των ειδών», ανέφερε στη «Χαραυγή» η διευθύντρια της Terra Cypria, Κούλα Μιχαήλ.

Δήλωσε παράλληλα την ανησυχία της για το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς, αλλά και για την υπέρμετρη ανάπτυξη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην περιοχή, που επέφερε συσσωρευτικές επιπτώσεις τόσο στη χλωρίδα όσο και στην πανίδα.

«Ευχόμαστε στο μέλλον να τηρούνται οι διαδικασίες πιο σωστά, ώστε να μη χρειάζεται να τρέχουμε κατόπιν εορτής για να περισώσουμε, αν περισώζεται, ό,τι έχει απομείνει», κατέληξε η κα Μιχαήλ.

Για την προστασία του είδους αλλά και τη σωστή διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής των θαλασσινών σπηλιών της Πέγειας, υπενθυμίζεται ότι έχουν ληφθεί μια σειρά άλλων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η έκδοση διατάγματος για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από την περιοχή των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια, στην οποία απαγορεύεται η αλιεία καθώς και η διέλευση μηχανοκίνητων σκαφών.

Κατά την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόσο τα μέτρα του διατάγματος όσο και η χθεσινή απόφαση για απαλλοτρίωση ιδιωτικής ακίνητης ιδιοκτησίας στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις εισηγήσεις που υπέβαλε σε έκθεσή του ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα της διατήρησης της μεσογειακής φώκιας, δρ Παναγιώτης Δενδρινός.

Έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία 19 μεσογειακών φωκιών του είδους Μonachus monachus στα παράκτια ύδατα της Κύπρου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Προγράμματος Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.