Περισσότερα από 130 πύρινα μέτωπα στην Τουρκία

Έλα στο Google News

Περισσότερες από 130 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στην Τουρκία από την Τετάρτη σύμφωνα με τον υπουργό Δασών της χώρας.

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες και χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Από αυτούς οι 7 ήταν στο Μαναβγκάτ, το οποίο έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Εκτός από τις χαμένες ζωές, οι υλικές ζημιές που καταγράφονται στην περιοχή είναι ανυπολόγιστης αξίας.

“Μακάρι να ξεπεράσουμε σύντομα αυτό την κρίσιμη περίοδο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αφού ενημερώθηκε προσωπικά από το Κέντρο Συντονισμού των Πυρκαγιών στην Τουρκία.

Και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατάγεται από την Αττάλεια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές, δήλωσε ότι “σήμερα και αύριο η κατάσταση είναι κρίσιμη, οι άνεμοι έχουν αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές, δυστυχώς στην Αττάλεια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη”.

Ολόκληρες περιοχές γύρω από το Μαναβγκάτ στη Μαρμαρίδα έχουν εκκενωθεί. Από αέρος γίνεται προσπάθεια κατάσβεσης από το πρωί στην Μαρμαρίδα, το Κιοϊτζεγιζ, το Μίλας, στο Μπόντρουμ, το Καβακλίντερε, ενώ νέα εστία πυρκαγιά ξέσπασε και στο Ουσάκ.

Στο Μαναβγκάτ ο τραγουδιστής Γιουσούφ Γκιουνέι συνελήφθη επειδή πυροβόλησε στον αέρα όταν οι πυροσβέστες δεν παρενέβησαν στην περιοχή που ο ίδιος ήθελε να κατασβέσουν.

Πάντως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την έλλειψη εγχώριων πυροσβεστικών αεροσκαφών για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας, Τζενάπ Αστσί, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε 4 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουμε καινούρια αεροπλάνα. Καθώς η συντήρηση που απαιτείται από τις αρχές πολιτικής αεροπορίας δεν μπορεί να γίνει, δεν είναι σε θέση να πετάξουν. Επομένως, τα αεροπλάνα δεν λειτουργούν». Κι ενώ ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας (THK) υποστηρίζει ότι χρειάζονται 4 εκατομμύρια δολάρια, η Τουρκία πληρώνει ήδη 24 εκατομμύρια δολάρια για να νοικιάσει πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, αναφέρουν τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δασών, Μουσταφά Όζκαγια, δήλωσε ότι τα 18 ξένα αεροσκάφη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αποτελούνται από 12 αεροπλάνα κατάσβεσης και έξι ελικόπτερα. «Η αεροπορική μας δύναμη είναι πραγματικά καλή, αλλά δεν θα πούμε όχι στις χώρες που θέλουν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη», είπε.

Η ισπανική πρεσβεία στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία αποφασίστηκε να σταλούν στην Τουρκία στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής άμυνας της ΕΕ για τις πυρκαγιές, έφτασαν στο Νταλαμάν.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.