Περισσότερα τα προβλήματα εντός του 2021 βλέπει ο Σανέρ

Κάτω από τον τίτλο «Αναπόφευκτη η στήριξη της Τουρκίας», η Kıbrıs (22.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι λόγω της πανδημίας του Covid-19, το 2021 θα είναι μια χρονιά με περισσότερα προβλήματα σε σύγκριση με το 2020 και πρόσθεσε ότι η στήριξη της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη.

Μιλώντας στην ολομέλεια της «βουλής» κατά τη διάρκεια της συζήτησης του «προϋπολογισμού» του κατοχικού καθεστώτος για το 2021, ο Σανέρ είπε ότι ακόμα δεν έχει υπογραφεί «πρωτόκολλο» σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που θα έρθουν τα χρήματα από την Τουρκία, όμως υπενθύμισε ότι χωρίς να υπάρχει συμφωνία ήρθαν από την Τουρκία 20 χιλιάδες εμβόλια για την πανδημία. Ανέφερε επίσης ότι πάλι χωρίς να υπάρχει συμφωνία, η Τουρκία θα στείλει στα κατεχόμενα μέσω του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) 5,000 πρόβατα το γάλα των οποίων θα χρησιμοποιηθεί ειδικά στην παραγωγή χαλουμιού.

Ο Σανέρ είπε ότι τα ζώα πρέπει να είναι κυπριακής ράτσας για να κατοχυρωθεί το χαλούμι. Ερωτηθείς από την αντιπολίτευση να διευκρινίσει από ποιαν ράτσα θα προέρχονται τα ζώα που θα τους χαρίσει η Τουρκία, ο Σανέρ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της ράτσας και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Οκτάι για την βοήθεια που παρέχουν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σημειώνοντας ότι από την 1η Απριλίου προβλέπεται να επιτρέπουν σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί για την πανδημία να εισέρχονται στα κατεχόμενα, ο Σανέρ είπε ότι αυτό θα συμβάλει στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ κατά πόσον θα μπορούν να εισέρχονται στην «χώρα» οι Ελληνοκύπριοι που θα έχουν εμβολιαστεί λαμβάνοντας υπόψη την συμβολή τους στην οικονομία του καθεστώτος, ο Σανέρ επεσήμανε ότι το ρίσκο μόλυνσης των εμβολιασμένων ατόμων είναι γύρω στο 5% και σημείωσε ότι η απόφαση σε αυτό το θέμα εξαρτάται από την «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων», προσθέτοντας ότι σε συνάντηση που είχε με την «επιτροπή» παρατήρησε ότι υπήρχε «θετικό κλίμα» για το θέμα αυτό.

Αναφερόμενος στην στήριξη που δίδεται στην πραγματική οικονομία, ο Σανέρ είπε ότι 60 χιλιάδες άτομα επωφελούνται από αυτή την στήριξη, ότι ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο δανείων και ότι οι λεπτομέρειες αυτού του πακέτου θα οριστικοποιηθούν μετά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ο Σανέρ υποστήριξε ότι ακόμα είναι ψηλό το ρίσκο του Covid-19 στις ελεύθερες περιοχές του νησιού και πρόσθεσε ότι οι εν λόγω Τουρκοκύπριοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται μένοντας σε χώρους που τους υποδεικνύει το «κράτος» στα κατεχόμενα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.