Έναν «οδηγό» πρόσβασης των δικαιούχων του ΓεΣΥ σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας παρουσίασε, σε χθεσινή διάσκεψη τύπου, ο Όμιλος Εταιρειών Υγείας ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια εφαρμογής της νέας διαδικασίας, μέσω του Alpha Evresis και του Χημείου Γιαννουκά.

Στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του ΓεΣΥ, οι μονάδες του Ομίλου κατάφεραν να υποδεχτούν με μεγάλη επιτυχία τους εξεταζόμενους του ΓεΣΥ, με τα στελέχη τους καθημερινά και σε στενή συνεργασία με τις αρχές να βελτιστοποιούν τους χρόνους και την ποιότητα της εξυπηρέτησης που παρέχουν. Παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο διευθυντής της Βιοϊατρικής Κύπρου, Τάσος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στα αρνητικά των πρώτων ημερών, αλλά και στα θετικά.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, στα θετικά είναι η στάση που επιδεικνύει ο συνομιλητής, που είναι σε αυτή την περίπτωση ο ΟΑΥ, το γεγονός ότι η τηλεφωνική γραμμή 17000 εξυπηρετεί άμεσα τους ενδιαφερόμενους, καθώς και η διάθεση που δείχνουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν να εξυπηρετήσουν. Ο σχεδιασμός του συστήματος που προβλέπει τη δημιουργία ιατρικού φακέλου ανά δικαιούχο, αλλά και η μη ύπαρξη εξαιρέσεων – διακρίσεων στις καλύψεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Ως αρνητικά σημεία καταγράφονται ο βαθμός ωριμότητας του πληροφοριακού συστήματος και η προκύπτουσα ανάγκη αποσφαλμάτωσης εν λειτουργία, όπως και η αρχική δυσκολία των γιατρών να επιλέξουν ορθά κωδικούς για διαγνώσεις, εργαστηριακές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Ζητήματα ωστόσο που αναμένεται να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα.

Ελένη Κωνσταντίνου