Περισσότεροι από 100.000 Κύπριοι θα νοσήσουν με ρευματοπάθειες

Μη έγκαιρη η διάγνωση εν έτει 2018. Με καθυστέρηση οι παραπομπές στους ρευματολόγους.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοπαθειών:

  • Κάπνισμα
  • Υπερβολικό βάρος
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Επίπονη εργασία που προκαλεί πίεση στις αρθρώσεις
  • Λοιμώξεις
  • Ηλικία

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς
  • Δυσκαψία
  • Κατάθλιψη

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες Κύπριοι θα νοσήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους με κάποια μορφή ρευματοπάθειας. Οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις είναι οι πιο συχνές χρόνιες παθήσεις και προσβάλλουν περίπου 1,7 εκατ. άτομα παγκοσμίως σημειώνοντας, μάλιστα, αύξηση της τάξης του 45% τα τελευταία 20 χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις προσβάλλουν περισσότερα από 120 εκατ. άτομα και συναποτελούν το υψηλότερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ασθενειών στα εθνικά συστήματα υγείας. Μόνο στην Ευρώπη δαπανούνται 240 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 1/4 των συνολικών δαπανών για την υγεία. Είναι υπεύθυνες για το 50% της απουσίας από την εργασία και περίπου το 60% της μόνιμης ανικανότητας για εργασία. Το δε ποσοστό ανεργίας είναι 3 φορές υψηλότερο για τα άτομα με ρευματικές/μυοσκελετικές παθήσεις από τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία φυσικής ανικανότητας και τη δεύτερη αιτία επαγγελματικής ανικανότητας μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι απουσίες από την εργασία ως αποτέλεσμα των παθήσεων αυτών μεταφράζεται σε συνολική απώλεια 650 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Τα πιο πάνω ανησυχητικά δεδομένα αναφέρθηκαν σε διάσκεψη Τύπου χθες, με την ευκαιρία της 18ης Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις ρευματοπάθειες, με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ρευματοπαθειών Μάριο Κούλουμα να υποδεικνύει την τεράστια σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Όπως σημείωσε, «η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι η θεραπεία για τις ρευματοπάθειες είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο». Οι σύγχρονες θεραπείες, είπε, είναι πολύ αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή σε ύφεση, εφόσον η παρέμβαση του ρευματολόγου γίνει έγκαιρα και πριν την εμφάνιση βλαβών. «Είναι το κλειδί για την αποφυγή περαιτέρω βλαβών, αλλά πολλές φορές οι ρευματικές παθήσεις λαμβάνουν καθυστερημένη ή καθόλου διάγνωση», είπε. Αν δεν αντιμετωπιστούν καταλλήλως, συμπλήρωσε, επηρεάζονται καθημερινές δραστηριότητες μειώνοντας την ποιότητα ζωής και επηρεάζοντας τις φυσικές ικανότητες του ατόμου.

Μην αργείς, συνδέσου τώρα…

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μάριος Κουλούμας στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία με τίτλο «Μην αργείς συνδέσου τώρα», την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική «γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση για τις περισσότερες ρευματοπάθειες». Πρόσθεσε πως παρόλο που επικρατεί η γενική αντίληψη ότι οι ρευματικές /μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν μόνο τους ηλικιωμένους, καθώς η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία, έχουν επίσης μεγάλη επίδραση στον ενεργό πληθυσμό και στις παραγωγικές ηλικίες των 25-50 ετών, ακόμη και στα παιδιά. Στην Κύπρο περίπου 300 παιδιά πάσχουν από ρευματικές παθήσεις.

Πρόσληψη ρευματολόγων σε Λευκωσία και Λεμεσό

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως προσφάτως έχει ενισχυθεί η Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού με την πρόσληψη 2ου ρευματολόγου. Παράλληλα, είπε, το Υπουργείο προχώρησε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση της Ρευματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με την πρόσληψη ενός επιπλέον ιατρού. Πρόσθεσε ότι έχουν επικαιροποιηθεί πρωτόκολλα για κάποια φάρμακα, ενώ το Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων για κάποια άλλα, κάτι που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των οργανωμένων ομάδων των ρευματοπαθών. Σημείωσε περαιτέρω ότι έχει διαφανεί ότι η έγκαιρη διάγνωση και η παροχή κατάλληλης θεραπείας επιφέρουν θετικά αποτελέσματα αντιμετώπισης, γι’ αυτό και η ίση πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες βρίσκεται στο επίκεντρο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Με συνταγή ιδιώτη φάρμακα από τα κρατικά φαρμακεία

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι και την υλοποίηση της 1ης φάσης του ΓεΣΥ, με υπουργική απόφαση που προέκυψε μετά από διαβούλευση που είχε το Υπουργείο Υγείας με οργανωμένα σύνολα ασθενών προστέθηκε η ειδικότητα της Ρευματολογίας στη διαδικασία εξυπηρέτησης δικαιούχων ασθενών από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, μετά από παρουσίαση συνταγής από ιδιώτη ιατρό. «Με αυτή τη διευθέτηση διευκολύνουμε την πρόσβαση των ήδη δικαιούχων ασθενών για γρηγορότερη εξασφάλιση της φαρμακευτικής αγωγής που ήδη λαμβάνουν και ενδυναμώνουμε τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», είπε.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy