Περισσότεροι από 1 στους 10 επηρεάζονται από τροφιμογενείς ασθένειες

Περισσότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους κάθε χρόνο επηρεάζονται από τροφιμογενείς ασθένειες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία αναφέρουν παράλληλα ότι 340 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή των αναγκαίων προτύπων για τα τρόφιμα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή των σχετικών διεθνών προτύπων, καθώς και των νομοθεσιών ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και με τα άλλα Κράτη μέλη της ΕΕ.

Σημειώνει περαιτέρω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο, διασφαλίζοντας και προωθώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για ασφαλή τρόφιμα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων, καθορίζουν τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου ένα τρόφιμο να είναι ασφαλές και ποιοτικό τόσο για την προστασία της υγείας των καταναλωτών όσο και για την εδραίωση της εμπιστοσύνης τους στο προϊόν.

«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφαρμογής των προτύπων σε θέματα όπως η διατροφή, είναι η υποχρεωτική επισήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα, η οποία προστατεύει τους καταναλωτές που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες», σημειώνει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι σε διεθνές επίπεδο ο φορέας θέσπισης προτύπων στα τρόφιμα εδώ και 60 χρόνια, είναι η Επιτροπή «Codex Alimentarius», στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 188 χώρες μέλη του καθώς και από ένα οργανισμό  μέλος, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο «Codex Alimentarius» περιλαμβάνει 236 πρότυπα, 84 κατευθυντήριες γραμμές, 56 κώδικες πρακτικής, 126 μέγιστα επίπεδα για προσμείξεις στα τρόφιμα και πάνω από 10.000 πρότυπα που καθορίζουν ποσοτικά, τα μέγιστα επίπεδα για πρόσθετα τροφίμων και μέγιστα όρια υπολειμμάτων για φυτοφάρμακα και για κτηνιατρικά φάρμακα στα τρόφιμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy