Περιβάλλον για… ξεπούληµα

Της Ελένης Μαύρου

Μόλις δέκα µέρες έχουν περάσει από τους γιορτασµούς και τις βαρύγδουπες διακηρύξεις µε την ευκαιρία της Παγκόσµιας Μέρας για το Περιβάλλον. Μόνο στη διάρκεια αυτών των δέκα ηµερών έχουν καταγραφεί µια σειρά από µικρά και µεγάλα εγκλήµατα κατά του περιβάλλοντος για τα οποία η πολιτεία… κάνει την πάπια. Πιθανόν αρκετά άλλα να µην έχουν, απλώς, δει ακόµα το φως της δηµοσιότητας.

  1. Η Περιβαλλοντική Αρχή συναίνεσε στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Ακρωτηρίου, παρά το γεγονός ότι η σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και παρά την αντίθετη άποψη όλων των υπόλοιπων αρµόδιων τµηµάτων. Το πάρκο, που αποτελεί σύµπραξη της ΑΗΚ µε την Αρχιεπισκοπή, θα καταλαµβάνει µεγάλη έκταση γεωργικής γης και βρίσκεται σε χώρο τεράστιας οικολογικής σηµασίας.
  2. Στο Α’ ∆ηµοτικό Λατσιών, η τοπική Σχολική Εφορεία έκοψε 78 κυπαρίσσια στην αυλή του σχολείου για να κατασκευάσει περίφραξη. Τα κυπαρίσσια, ύψους τριών µέτρων, φυτεύτηκαν από τον Σύνδεσµο Γονέων πριν από περίπου δέκα χρόνια, προσφέροντας δροσιά και σκιά στην αυλή του σχολείου και απορροφώντας τα καυσαέρια.
  3. Ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι κατήγγειλε τον ∆ήµο Παραλιµνίου εδώ και ένα χρόνο για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις παρεµβάσεων σε παραλίες και η Αστυνοµία δεν έχει προβεί ακόµη στη διερεύνηση της υπόθεσης. Η ατιµωρησία έχει ενθαρρύνει βέβαια και άλλες τοπικές Αρχές να µιµηθούν τον ∆ήµο Παραλιµνίου, εισβάλλοντας µε µπουλντόζες σε σειρά παραλιών.
  4. Αποκαλύπτεται ότι το Υπουργικό Συµβούλιο παραχώρησε έδαφος της ∆ηµοκρατίας στους Σοφτάδες για να δηµιουργηθεί ιδιωτική µαρίνα σκαφών. Μέρος, µάλιστα, της γης που παραχωρήθηκε προκύπτει από επίχωση της θάλασσας. Η απόφαση φαίνεται να λήφθηκε χωρίς να προηγηθεί στρατηγική µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προτού η Κυπριακή ∆ηµοκρατία υπογράψει και επικυρώσει το έβδοµο πρωτόκολλο της Σύµβασης της Βαρκελώνης για την ολοκληρωµένη διαχείριση παράκτιων ζωνών της Μεσογείου.
  5. Νέα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήµατα ανακαλύφθηκαν στη Γεροσκήπου, όπου η Αρχιεπισκοπή σχεδιάζει την ανέγερση πύργων µε πολυτελή διαµερίσµατα, ξενοδοχείο 5 αστέρων, µέχρι και τεχνητό νησί. Η Υπουργός Μεταφορών επιµένει, όµως, ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η σχετική άδεια και ότι τα αρχαιολογικά ευρήµατα θα πρέπει να συνυπάρξουν µε την όποια «ανάπτυξη».
  6. Η Ελεγκτική Υπηρεσία δηµοσιοποίησε έκθεσή της για την απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου να παραχωρήσει δασική γη στην ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου για ανέγερση ιδιωτικού πανεπιστηµίου. Καταγράφεται ότι, ενώ το Τµήµα ∆ασών παρέθεσε σωρεία λόγων για τους οποίους θα έπρεπε η αίτηση αυτή να απορριφθεί, η αίτηση προωθήθηκε µε επιµονή του ίδιου του Υπουργού Γεωργίας.
  7. Σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές –στην παραλία που βρίσκεται µπροστά από το ξενοδοχείο «Άνασσα» και στο Lady’s Mile– οργανώνονται τα βράδια γιορτές και συναυλίες χωρίς να λαµβάνονται µέτρα από τις αρµόδιες Αρχές.

Σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται η περιφρόνηση νόµων και διαδικασιών. Αυτό όµως είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερµού στα θέµατα προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων: Ατασθαλίες, αλαζονεία, εξυπηρέτηση ιδιωτικών συµφερόντων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.