Περιβάλλον: Θύμα των πολιτικών της κυβέρνησης

ΑΚΕΛ: Άδειες για αναπτύξεις σε ευαίσθητες περιοχές για εξυπηρέτηση συμφερόντων, ρύποι και αναθυμιάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και ουραγοί στις ΑΠΕ

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι τα τελευταία εννιά χρόνια το περιβάλλον δέχεται ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ενδεικτικά τα ακόλουθα:

• Τα νοικοκυριά και η οικονομία πληρώνουν ακριβά την απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής σε θέματα ενέργειας και ανάπτυξης των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι με βάση έκθεση της ΕΕ, η Κύπρος είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια ηλεκτρικής ενέργειας και στους ρύπους, ενώ την ίδια ώρα είναι ουραγός στις ΑΠΕ (16,9% έναντι 22,1% στην ΕΕ), παρά το γεγονός ότι «έχει τεράστιες δυνατότητες, ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια». Μάλιστα, η ΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Κύπρος στερείται οράματος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ».

• Κάτοικοι σε συγκεκριμένες περιοχές πληρώνουν ακριβά την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, αφού επιβαρύνονται καθημερινά με ρύπους και αναθυμιάσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΕΕ η Κύπρος είναι «πρωταθλήτρια» στους ρύπους. Επισημαίνεται επίσης ότι µε βάση εκτιµήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Περιβάλλοντος, καταγράφονται 870 πρόωροι θάνατοι: 700 λόγω της συγκέντρωσης λεπτών σωµατιδίων, 40 λόγω της συγκέντρωσης όζοντος και 130 λόγω του διοξειδίου του αζώτου.

• Η αδειοδότηση αναπτύξεων για εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στον κατασκευαστικό τομέα οδηγεί στην καταστροφή σημαντικών οικότοπων, προστατευόμενων περιοχών και παραλιών.

Όσον αφορά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το ΑΚΕΛ υποδεικνύει ότι «ο συνεχιζόμενος πόλεμος, η αύξηση των τιμών βασικών αγαθών, η φτώχεια και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως και η ενεργειακή κρίση δεν είναι ασύνδετα με τα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης». Επισημαίνεται επίσης ότι «οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες σε ενέργεια για ψύξη και θέρμανση, ενώ οι φυσικές καταστροφές κοστίζουν δισεκατομμύρια». Ακόμη, επισημαίνεται ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μάς υπενθυμίζει ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι μεγάλος και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν». Υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι συνθήκες απαιτούν πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και θα διασφαλίζουν το μέλλον».

Πυρκαγιές, ξηρασία, λειψυδρία

Η Κομισιόν σε έκθεσή της για την Κύπρο επεσήμανε ότι η χώρα είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια ηλεκτρικής ενέργειας και στους ρύπους, αλλά και ουραγός στις ΑΠΕ και τα θέματα περιβάλλοντος. Επεσήμανε επίσης ότι οι νεότερες γενιές κινδυνεύουν να πληρώσουν πολύ βαρύ τίµηµα λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης του ∆ΗΣΥ στο θέµα του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η χώρα αντιµετωπίζει ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους από τις δραµατικές αυξήσεις της θερµοκρασίας και την κλιµατική αλλαγή». Σηµειώνεται επίσης ότι «ο κίνδυνος της κλιµατικής αλλαγής είναι σηµαντικός για την Κύπρο, κυρίως λόγω των κινδύνων που σχετίζονται µε τις πυρκαγιές». Επισηµαίνεται ακόµη ότι «η Κύπρος παραµένει ευάλωτη στην κλιµατική αλλαγή, λόγω της ξηρασίας και της λειψυδρίας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy