Περιβαλλοντική καταστροφή στις ακτές της Λιβύης από λύματα, κλειστές παραλίες σε μήκος 30 χλμ

Με περιβαλλοντική καταστροφή απειλούνται οι ακτές της Λιβύης στη Μεσόγειο καθώς ακατέργαστα λύματα και σκουπίδια έχουν κατακλύσει τα νερά στερώντας από τους κατοίκους της Τρίπολης μια πολύ αναγκαία απόδραση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος διέταξε τον περασμένο μήνα το κλείσιμο αρκετών παραλιών κατά μήκος της ακτογραμμής της Τρίπολης μήκους 30 χιλιομέτρων, εν μέσω καύσωνα.

“Η κατάσταση είναι καταστροφική”, δήλωσε ο Abdelbasset al-Miri, αξιωματούχος του Υπουργείου που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των ακτών προσθέτοντας ότι “χρειαζόμαστε γρήγορες λύσεις για αυτό το πρόβλημα γιατί βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων”.

Οι καθημερινές απορρίψεις λυμάτων από τα 2 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας καθιστούν τη συγκεκριμένη ακτογραμμή της πλέον μολυσμένη σε ολόκληρη την Βόρεια Αφρική, σε μήκος 1.770 χιλιομέτρων.

Δοχεία, πλαστικές σακούλες και μπουκάλια απορρίπτονται στη θάλασσα και σε συγκεκριμένη παραλία κοντά σε μεγάλο ξενοδοχείο, τα ρυμουλκά διοχετεύουν επίσης ακατέργαστα λύματα στο νερό.

Η υποδομή της Λιβύης έχει καταστραφεί εξαιτίας των συγκρούσεων και εξεγέρσεων και τα μοναδικά έργα αποχέτευσης της Τρίπολης έκλεισαν χρόνια πριν από την εξέγερση πριν από μία δεκαετία καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο απελπιστική.

Επίσης πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις έκλεισαν λόγω έλλειψης συντήρησης ή χρηματοδότησης. Ως αποτέλεσμα, όλα τα λύματα της Τρίπολης καταλήγουν απευθείας στη Μεσόγειο.

“Τεράστιες ποσότητες λυμάτων απορρίπτονται στη θάλασσα κάθε μέρα”, δήλωσε η Sara al-Naami του δημοτικού συμβουλίου της Τρίπολης.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν “υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων, 500 τοις εκατό περισσότερο από το κανονικό”, συμπεριλαμβανομένου του Ε. Coli, σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος της ακτογραμμής της πρωτεύουσας, πρόσθεσε.

Ως προσωρινές λύσεις εξετάζονται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση δεξαμενών για το φιλτράρισμα των λυμάτων πριν φτάσουν στη θάλασσα. Ωστόσο οι καθημερινές διακοπές ρεύματος, η κρίση ρευστότητας και ο πληθωρισμός είναι επιπρόσθετες προκλήσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.