Περιβαλλοντική Κίνηση: Κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία διαμαρτυρίας για Ακάμα – Καταγγέλλει κυβερνητικές μεθοδεύσεις

«Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για έγκριση του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα το οποίο αναμένεται ότι θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τη Χερσόνησο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη αποφάσισε την κλιμάκωση των δράσεων του για άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για να εγκαταλείψει τις ζημιογόνες για το περιβάλλον και τους ανθρώπους πολιτικές τους.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου συμμετέχει και στηρίζει τα αιτήματα της κινητοποίησης και πορείας διαμαρτυρίας για την προστασία της Χερσονήσου Ακάμα την οποία διοργανώνουν η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών και η Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus.

Καλούμε τα μέλη μας, όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της χώρας μας για συμμετοχή στην κινητοποίηση αύριο Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στις 10:30, στο Υπουργείο Εσωτερικών από όπου θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συμφωνούμε με την εκτίμηση των διοργανωτών της εκδήλωσης, ότι το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προωθεί την διάσπαρτη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, μέσα από τις πολιτικές ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας και επισκέψιμου αγροκτήματος, τη χωροθέτηση τριών περιοχών εξειδικευμένων αναπτύξεων κοντά στα Φαράγγια της Ανδρολίκου, τους Βράχους της Ίνειας και τα Φαράγγια των Αρόδων και του Κάθικα, καθώς και τη δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης στα Φαράγγια της Ανδρολίκου και Τουριστικής Ζώνης στους Βράχους της Ίνειας.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες έχουν απορριφθεί ήδη από την Γνωμάτευση που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο 2021, ενώ παράλληλα οι εκθέσεις των συναρμόδιων αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποδεικνύουν, πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας και επιστημονικής επιφύλαξης, ότι θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα.

Προσυπογράφουμε την θέση ότι το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα είναι εντελώς ασύμβατο με τους στόχους διατήρησης της κοινής μας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της αειφόρου ανάπτυξης των κοινοτήτων της Χερσονήσου Ακάμα.

Απαιτούμε την απόρριψη του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, έτσι ώστε το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη αναθεώρηση και ριζική τροποποίηση αρκετών και σημαντικών προτεινόμενων προνοιών, μέτρων πολιτικής και πολεοδομικών ζωνών του Σχεδίου.

Με αυτές τις διαπιστώσεις, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, καλεί τους πολίτες σε συστράτευση στον αγώνα για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο γιατί ο αγώνας για προστασία του περιβάλλοντος συνιστά ταυτόχρονα και αντίσταση στις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που εξυπηρετούν το μεγάλο ντόπιο κα ξένο κεφάλαιο που καταδυναστεύουν και εκμεταλλεύονται και τον ίδιο τον άνθρωπο για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και του ακόμα μεγαλύτερου πλουτισμού μιας μικρής ελίτ της κυπριακής κοινωνίας.

Το περιβάλλον θυσιάζεται για χάρη μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης. Η  κυβέρνηση με τις πολιτικές από τη μια της διευκόλυνσης των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, και των ξένων ολιγαρχών και από την άλλη με τις πολιτικές λιτότητας καθίσταται συνυπεύθυνη στην υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.