Περιβαλλοντικό έγκλημα οι θάνατοι των φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας

Απαράδεκτη αδράνεια κυβέρνησης και Τμήματος Περιβάλλοντος

Απαράδεκτη αδράνεια της κυβέρνησης και του Τμήματος Περιβάλλοντος καταγγέλλουν αρμόδιοι φορείς σε σχέση με τους θανάτους φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας. Μπορεί η Υπηρεσία Θήρας να επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, ωστόσο φορείς της Πολιτείας ξεκαθάρισαν χθες ότι πρόκειται για άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα για το οποίο υπάρχουν σαφείς ευθύνες.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, η οποία έχει την Αλυκή Λάρνακας πολύ ψηλά στους σχεδιασμούς της, καταγγέλλει πλήρη αδράνεια της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος απέναντι σε δεκάδες εισηγήσεις για λήψη μέτρων στον υδροβιότοπο ώστε, μεταξύ άλλων, να προστατευτεί και η άγρια ζωή. Οι εισηγήσεις αυτές έχουν υποβληθεί γραπτώς και σε πολλές συναντήσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, δήλωσε στη «Χ» γνώστης της κατάστασης, καταγγέλλοντας ότι ουσιαστικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από όσα προνοεί το Διαχειριστικό Σχέδιο του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας.

Το σχέδιο αυτό προνοεί, μεταξύ άλλων, καθαριότητα του υδροβιότοπου και περίφραξη, ώστε να ανακοπεί η πρόσβαση σε πολίτες που συχνά παρενοχλούν τα φλαμίνγκο και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Καμιά απάντηση για το Διαχειριστικό Σχέδιο

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι το γεγονός ότι η βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα ζήτησε με ερώτηση μέσω της Βουλής ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου από τις 20 Δεκεμβρίου 2018, ωστόσο 13 μήνες μετά δεν υπάρχει καν απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό.

Το Διαχειριστικό Σχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα παράσχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης των Αλυκών, έχει αναθεωρηθεί από το 2016 αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Πέραν τούτων, το Κίνημα Οικολόγων κατήγγειλε χθες ότι δύο υπουργοί μόλις πρόσφατα διαβεβαίωσαν γραπτώς τον βουλευτή του κινήματος Γιώργο Περδίκη ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος δηλητηρίασης των φλαμίνγκο από μόλυβδο, κάτι που φαίνεται όμως ότι είναι η βασική αιτία θανάτου των 30 πτηνών τις τελευταίες μέρες. «Δεν μας ικανοποιούν οι απαντήσεις των αρμοδίων για τους θανάτους των φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας», τόνισε με χθεσινή ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων αμφισβητώντας το πόρισμα του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας.

Επίσης οι Οικολόγοι άφησαν να εννοηθεί ότι τα πτηνά ενδεχομένως να ήταν και θύματα παράνομου κυνηγίου σχολιάζοντας ότι η αναφορά του επικεφαλής της Θήρας για απαγόρευση κυνηγίου πέριξ της Αλυκής αποδεικνύεται παραπλανητική. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ακριβώς θέμα είχε προκύψει το 2003 όταν μαζικοί θάνατοι φλαμίνγκο (52 πουλιά) και η μεγάλη αντίδραση υποχρέωσαν τους αρμοδίους στη μετακίνηση του σκοπευτηρίου. Το 2003 έγινε καθαρισμός της λίμνης από μόλυβδο από τα σκάγια που ήταν η αιτία θανάτου των πουλιών. Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες και ο Δήμος Λάρνακας που αποκάλυψε ότι την περασμένη Κυριακή βρέθηκαν άλλα δύο νεκρά πουλιά. Ο δήμος διαβεβαίωσε ότι με τη λήψη των αποτελεσμάτων της νεκροψίας των πουλιών που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy