Περιβαλλοντικό κόστος και κίνδυνοι για δημόσια ασφάλεια από ανάπτυξη ακτογραμμής Χλώρακας, λέει η Πρόεδρος του ΑΚΤΗ

Την έντονη ανησυχία της για το περιβαλλοντικό κόστος αλλά και τους κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια που ενέχουν τα σχέδια αναβάθμισης της ακτογραμμής της Χλώρακας, εκφράζει η Πρόεδρος το Κέντρου Μελτών και Έρευνας ΑΚΤΗ Δρ Ξένια Λοϊζίδου, καλώντας τις αρχές να επανεξετάσουν τα παράκτια έργα.

Σε ανακοίνωσή της για το “master plan” που δημοσιεύθηκε σε σχέση με την αναβάθμιση της ακτογραμμής της περιοχής, η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι οι κυματοθραύστες, τα παράκτια έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό το “master plan” και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται αυτή η ανάπτυξη της ακτογραμμής εμπεριέχει κινδύνους, κατά την εκτίμηση της.

Εκφράζω, σημειώνει, «την μεγάλη μου ανησυχία, γιατί αυτού του είδους τα έργα, εκτός από το ότι έχουν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος είναι έργα επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια».

Εξηγεί ότι η θαλάσσια περιοχή έχει ένα ανάγλυφο που σε συνδυασμό με την έντονη κυματική δράση δημιουργεί ανάστροφα πυθμενικά ρεύματα.

Αυτά, προσθέτει, «μαζί με τους κυματοθραύστες αποτελούν θανατηφόρο μείγμα που ενδέχεται να προκαλέσουν πνιγμούς».

Η κ.Λοϊζίδου, καλεί τις αρχές να επανεξετάσουν τα παράκτια έργα, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο “master plan” έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αειφόρο ανάπτυξη «που αποτελεί ευρωπαϊκή μας υποχρέωση μας σύμφωνα με το Green Deal».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.