Περού: Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Το κοινοβούλιο του Περού απέρριψε εκ νέου χθες Τετάρτη σχέδιο για ολιγόμηνη επίσπευση των εκλογών του 2024, για τον Δεκέμβριο του 2023, την ώρα που συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις που συνταράσσουν τη χώρα από τις 7 Δεκέμβρη, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι, από την βάρβαρη κρατική καταστολή.

Το σχέδιο που κατατέθηκε από την Επιτροπή του Συντάγματος, όπου έχουν πλειοψηφία τα «φιλελεύθερα» κόμματα, πρότεινε βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβρη του 2023 και προεδρικές τον Απρίλη 2024. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα θέλουν να γίνουν εκλογές άμεσα, το πολύ σε 4 μήνες, και αυτό να συνδυαστεί με δέσμευση για δημοψήφισμα σχετικά με την πραγματοποίηση Συνταγματικής Συνέλευσης, κάτι που αρνούνται οι «φιλελεύθερες» δυνάμεις.

Με βάση την τελική καταμέτρηση, 68 μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν κατά, 54 υπέρ και δύο ψήφισαν λευκό έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση.

Είναι η τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο που το κοινοβούλιο του Περού αρνείται να δώσει πράσινο φως στη διεξαγωγή εκλογών εντός 2023. Είχε ήδη απορρίψει την πρόταση το Σάββατο. Έπειτα από επτάωρη συνεδρίαση τη Δευτέρα, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για προχθές Τρίτη, κατόπιν για χθες Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τους διαδηλωτές να απαιτούν να παρατηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, στο οποίο η κοινή γνώμη δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση.

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη κινητοποίηση στην πρωτεύουσα Λίμα, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές. Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών αναφέρει ότι για να επιτευχθεί η απομάκρυνση της Μπολουάρτε είναι πολύ σημαντικό «να δυναμώσει το λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα, ενώνοντας στη δράση όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενάντια στη δικτατορία», όπως χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μπολουάρτε. Επίσης πρότεινε νέα πανεθνική απεργία στις 9 Φλεβάρη.

Στην κεντρική περιοχή Χουνίν, στις Άνδεις, δεκάδες κάτοικοι απέκλεισαν κεντρικό αυτοκινητόδρομο και οδούς στην πόλη Ουανκάγιο, περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Λίμα.

Στην περιφέρεια Πούνο (νοτιοανατολικά), υπό βροχή, δεκάδες αγρότες και εργαζόμενοι στις μεταφορές συμμετείχαν σε κινητοποίηση στους δρόμους στη Χουλιάκα.

Το ορυχείο χαλκού στη Λας Μπάμπας, το οποίο ανήκει στην κινεζική κοινοπραξία MMG, ανέστειλε χθες Τετάρτη τη δραστηριότητά του λόγω των αποκλεισμών δρόμων.

Στο μεταλλείο Λας Μπάμπας, σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, αντιστοιχεί το15% της παραγωγής χαλκού του Περού, της χώρας που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή αυτού του ορυκτού, πίσω από τη Χιλή. Η παραγωγή χαλκού αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

Με σχεδόν 400.000 τόνους, η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεισφέρει το 2% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy