Πέσατε από τα σύννεφα; Εγώ όχι!

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Ενώ η Επιτροπή Ελέγχου συζητούσε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του 2018 για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, «κουτσούφλησε» πάνω σε μια υπόθεση, η οποία, κατά πώς φαίνεται, όζει βολέματος και ημετεροκρατίας.

Πρώην αθλήτρια και αριστίνδην υποψήφια με το ΔΗΣΥ στην περιφέρεια Αμμοχώστου ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ και δύο συνεδριάσεις πριν τη λήξη της θητείας του προηγούμενου Συμβουλίου απομακρύνθηκε από την αίθουσα για να λάβουν απόφαση αναβάθμισής της από κλίμακα Ε5 στην Α8. Τυχαία, που λέτε, η πρώην αθλήτρια-υποψήφια στην επαρχία Αμμοχώστου έτυχε χαριστικής μεταχείρισης, παίρνοντας, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, το απαραίτητο credit για την αφοσίωσή της στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη.

Πολλοί, διαβάζοντας την εξέλιξη αυτή, ομολογουμένως θα έπεσαν από τα σύννεφα. Προσωπικά όμως ούτε σοκαρίστηκα, ούτε μου προκάλεσε και ιδιαίτερη έκπληξη η συγκεκριμένη «βόμβα»… κατά τους αθλητικογράφους. Κι ο λόγος είναι ότι κατά τη δεκαετία της, η διακυβέρνηση Αναστασιάδη μάς έδωσε πολλές φορές τα «δείγματα γραφής» της ως προς τις αξίες της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοποίησης των αρίστων.

Μιλάμε για μια διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια της οποίας προσελήφθησαν στο λόφο του Προεδρικού το 2013 τέσσερις έκτακτοι υπάλληλοι και το 2018 τούς μετέτρεψαν σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Μιλάμε για μια διακυβέρνηση που φρόντισε να «απλώσει» τα πλοκάμια της στην ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους θεσμούς και πόστα και που φυσικά για να μη μείνει και κάποιος ανικανοποίητος, φρόντισε να θεσμοθετήσει και νέους, στους οποίους φυσικά, πέραν των πολιτικών διορισμών, βολεύτηκαν και διάφοροι παρατρεχάμενοι. Και φυσικά μιλάμε για την ίδια διακυβέρνηση η οποία φρόντισε να αξιοποιήσει το «διπλοπόρτι» των αποσπάσεων στο Προεδρικό για κάθε λογής συμβουλευτικές Υπηρεσίες.

Μιλάμε για τη διακυβέρνηση η οποία κόντρα σε όλα όσα προανέφερα και απέναντι σε κάθε ίχνος αυτοκριτικής και απολογίας, φρόντισε να αποταθεί και στο Ανώτατο, αμφισβητώντας τις ρυθμίσεις που ψήφισε η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, με τις οποίες επιχειρήθηκε να μπει ένας φραγμός ως προς το καθεστώς λήξης της θητείας των συνεργατών του Προέδρου, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κανονικώς εχόντων των πραγμάτων, βλέποντας αυτό το «πολιτικό βιογραφικό» από την κυβέρνηση Αναστασιάδη Συναγερμού, ουδείς θα έπρεπε να εκπλήσσεται, ή να ανατριχιάζει, ή να πέφτει από κάθε λογής ροζ, μπλε ή κίτρινο σύννεφο. Από το 2013 μέχρι σήμερα το ρουσφέτι, το βόλεμα και η ημετεροκρατία έγιναν -δυστυχώς- μέρος της καθημερινότητας της επικαιρότητας. Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι το ποιος και με ποιον τρόπο θα τραβήξει χειρόφρενο στον θεσμικό αυτό κατήφορο που μας κατατρέχει. Οι επόμενοι μήνες -όπως λένε και οι επιδημιολόγοι- θα είναι καθοριστικοί.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy