Πετάνε έξω τους φθαρτέµπορους από τη Χονδρική Αγορά του ∆ήµου Λευκωσίας µε «θα» και «αν»

Ο δήµος γνώριζε από το 2019 για την ακαταλληλότητα των κτιρίων, αλλά ακόµα και το 2021 μεταβίβασε άδεια χρήσης υποστατικού και έδινε άδειες κατασκευής υποδοµών, κόστους αρκετών χιλιάδων ευρώ

  • Το 2019 ο ∆ήµος Λευκωσίας αποφάσισε ότι τα υποστατικά της Χονδρικής Αγοράς είναι επικίνδυνα για το κοινό, τους επισκέπτες και τους εργαζοµένους.
  • Τρία χρόνια (!) µετά, στις 16 Ιουνίου, έστειλε επιστολή προς τους εμπόρους που στεγάζονται στο χώρο καλώντας τους να εκκενώσουν τα υποστατικά, το αργότερο µέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
  • Φυσιολογικά, οι έµποροι είναι πεπεισµένοι ότι ο δήµος χρησιµοποιεί ως όχηµα την ακαταλληλότητα των κτιρίων για αλλαγή χρήσης και αξιοποίηση του χώρου για ανάπτυξη για άλλους σκοπούς.

 

 

Του

Γιάννη Κακαρή

Δεκάδες χοντρέμποροι πετιούνται στο δρόμο από τον Δήμο Λευκωσίας, μετά από δεκαετίες, χωρίς να τους δοθεί μια εναλλακτική πρόταση μετακίνησης. Πρόσφατα, το δημαρχείο κήρυξε τα κτίρια της Χονδρικής Αγοράς ακατάλληλα και εξέφρασε την πρόθεση να τα ανοικοδομήσει, ωστόσο την ίδια ώρα λέει ότι δεν διαθέτει τα χρήματα και πως… όταν τα βρει θα προχωρήσει. Τα γεγονότα και η πολιτική του δήμου δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά στους εμπόρους, οι οποίοι εκφράζουν ανοιχτά τη δυσπιστία τους προς τις προθέσεις του δημαρχείου, έχοντας έντονα την άποψη ότι η ακαταλληλότητα των κτιρίων γίνεται όχημα για να τους διώξουν από το χώρο και να αναπτύξουν με άλλον τρόπο την περιοχή.

Εκτός από τους εμπόρους, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις επιχειρήσεις τους μετά από πολλές δεκαετίες, επηρεάζονται χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι, μεταφορείς και παραγωγοί ανά το παγκύπριο. Σημειώνεται, ακόμα, ότι αν δεν δοθεί εναλλακτική λύση, κατά πάσαν πιθανότητα θα επηρεαστεί όλο το εμπόριο φθαρτών της Λευκωσίας, αφού η αγορά τροφοδοτεί όλη την επαρχία Λευκωσίας, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της ελεύθερης Κύπρου.

Οι επηρεαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι θα διεκδικήσουν το δίκιο τους με κάθε μέσο. Το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά της απόφασης του δήμου είναι ορατό.

Στατική ανεπάρκεια και πρόβλημα ασφάλειας

Λόγω των σοβαρών βλαβών που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια ελέγχου το 2019, το δημαρχείο Λευκωσίας αποφάσισε ότι οι οικοδομές είναι επικίνδυνες για το κοινό, τους επισκέπτες και τους εργαζομένους εντός των κτιρίων. Για αυτό με επιστολή του στις 16 Ιουνίου προς τους εμπόρους, τους ειδοποιεί να εκκενώσουν άμεσα τα υποστατικά, το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, τότε τους προειδοποιεί ότι «ο δήμος θα αιτηθεί την έκδοση διατάγματος δικαστηρίου για απομάκρυνσή τους». Επίσης, στην επιστολή σημειώνεται ότι ο δήμος «δύναται να προωθήσει ποινική υπόθεση» εναντίον τους.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη του 2019 κατέδειξε ότι υπάρχουν εκτεταμένες βλάβες στις πλάκες, οξείδωση οπλισμού, στατική ανεπάρκεια στα κτίρια και ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στην ήδη πεπαλαιωμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση των κτιρίων.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με το δημαρχείο και συνομίλησε με εμπόρους που χρησιμοποιούν τη χονδρική αγορά.

Όταν και αν βρεθούν χρήματα θα ανοικοδομηθεί

Εκ μέρους του δημαρχείου ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Αγορών, Οδυσσέας Ελληνόπουλος, ανέφερε ότι η αγορά που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1967, πλέον είναι ακατάλληλη και ότι πρώτιστο μέλημα του δημαρχείου είναι η ασφάλεια.

Σημείωσε ότι επειδή η αγορά λειτουργούσε διαρκώς, δεν υπήρχε περιθώριο να γίνουν κάποιες επιδιορθώσεις. Όπως μας ανέφερε, το πρόβλημα ξεκίνησε να γίνεται εντονότερο από το 2012, για αυτό έγιναν κάποιες σκέψεις και προτάσεις στους εμπόρους, οι οποίες όμως δεν είχαν κατάληξη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις για να τους κάνουν, επεσήμανε, για αυτό θα πρέπει να βρουν δικό τους χώρο να μετακινηθούν μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Πρόσθεσε ότι στη σημερινή κατάσταση, τα 5 κτίρια της αγοράς είναι τόσο επικίνδυνα που η τεχνική υπηρεσία του δήμου αποφάσισε ότι δεν μπορεί να γίνει προτεραιοποίηση των εργασιών. «Η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί ο χώρος, να πέσουν τα κτίρια και να κτιστούν ξανά», είπε ο Οδ. Ελληνόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν θα ζητηθεί αλλαγή χρήσης του χώρου, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για να χτιστεί η νέα αγορά, καθώς υπολογίζεται να στοιχίσει περίπου €5 εκατ.». Ως εκ τούτου, είπε ότι «δεν μπορούμε να υποσχεθούμε πότε θα τα κτίσουμε. Αυτό εξαρτάται από το πότε θα βρεθούν τα χρήματα».

Άλλο ΣΟΠΑΖ και άλλο Χονδρική ή υπάρχουν κοινά πλάνα;

Σχετικά με τα όσα ακούγονται ότι ο δήμος ανέθεσε σε συμβουλευτική εταιρεία να κάνει μελέτη ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός εκδήλωσης ενδιαφέροντος για άλλου είδους ανάπτυξη, ο κ. Ελληνόπουλος είπε ότι αυτό ισχύει μόνο για το τεμάχιο στο οποίο βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο πλέον κτίριο του ΣΟΠΑΖ, το οποίο αγόρασε πρόσφατα ο δήμος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Χονδρικής Αγοράς Λευκωσίας, Πανίκος Ιωάννου, καταγγέλλει ότι το δημαρχείο είχε χρήματα για να αγοράσει το ΣΟΠΑΖ μερικά μέτρα πιο κάτω, αλλά σήμερα δεν έχει για να επιδιορθώσει τα κτίρια της Χονδρικής.

Διερωτήθηκε επίσης: «Άμα θα δώσουν το τεμάχιο του ΣΟΠΑΖ για άλλου είδους ανάπτυξη, τι είναι αυτό που θα τους εμποδίσει να κάνουν το ίδιο και με τη Χονδρική Αγορά, η οποία απέχει μόλις 100-200 μέτρα και έχει 12 φορές μεγαλύτερη έκταση;»

Άλλα παραδείγματα που ενισχύουν τη δυσπιστία

Κανένας δεν μπορεί να τους βγάλει από το μυαλό ότι ο δήμος δεν έχει πρόθεση να επιδιορθώσει τα κτίρια, αλλά θέλει την περιοχή για να την αναπτύξει με άλλους τρόπους. Για αυτό χρησιμοποιεί την ακαταλληλότητα των κτιρίων ως όχημα για να φύγουν από κει. Διερωτήθηκαν γιατί δεν μπορούν να γίνουν τμηματικές επιδιορθώσεις και έφεραν ως παράδειγμα ένα άλλο κτίριο που βρίσκεται στο χώρο, το οποίο ανακαίνισε πλήρως ο δήμος αφού ήθελε να το αξιοποιήσει για την Υγειονομική Υπηρεσία.

Ακόμα ένα παράδειγμα που ενισχύει τη δυσπιστία των εμπόρων αποτελεί η περίπτωση της αγοράς του Αγίου Αντωνίου. Όπως ανέφεραν οι ένοικοι της Χονδρικής Αγοράς, αντί να ανακαινίσουν το παντοπωλείο και να το επαναλειτουργήσουν, ο δήμος μετά την επισκευή του κτιρίου δημιούργησε μέσα εστιατόριο.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση του δημαρχείου να φύγουν από το χώρο «προσωρινά», χωρίς να τους προσφέρει ο δήμος ούτε νέο χώρο ούτε μια οικονομική βοήθεια, ο κ. Ιωάννου υπέδειξε ότι οι έμποροι έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις με το καθένα ψυγείο να κοστίζει €30.000, ενώ κάποιοι έχουν 2 και 3 τέτοια. Εξήγησε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να μετακινηθούν.

Γνώριζαν για την ακαταλληλότητα, αλλά έδιναν νέες άδειες χρήσης

Ο κ. Ιωάννου κατήγγειλε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι ο δήμος γνώριζε από το 2019 πως τα κτίρια είναι επικίνδυνα και ακατάλληλα, εντούτοις το 2020 και το 2021 έδινε άδειες για κατασκευή υποδομών μεγάλης χρηματικής αξίας. Επίσης, το 2021 ο δήμος εξέδωσε άδεια χρήσης σε ένα από τα υποστατικά και έλαβε σημαντικά χρηματικά ποσά.

Δεκάδες εκατομμύρια που δεν δαπανήθηκαν στην αγορά

Η αναστάτωση και ο θυμός που επικρατεί στις τάξεις των εμπόρων είναι έντονα, με τους εμπόρους να καταγγέλλουν ανοιχτά το δημαρχείο Λευκωσίας ότι εδώ και δεκαετίες εισπράττει εκατομμύρια για τη χονδρική αγορά, αλλά δεν δαπανήθηκαν για συντήρηση του χώρου.

Συγκεκριμένα υποδεικνύουν ότι μέχρι να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι έμποροι που στεγάζονταν στο χώρο έπρεπε να καταβάλλουν στο δημαρχείο ένα ποσό της τάξης του 5% από τον τζίρο των επιχειρήσεών τους (Διαπύλια). Περίπου €1,5 εκατ. το χρόνο. Με την ένταξη στην ΕΕ σταμάτησε αυτό και έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία έδινε περίπου €900.000 στο δήμο. Σήμερα, με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η χορηγία στις Τοπικές Αρχές θα είναι συγκεκριμένη και έτσι δεν θα λαμβάνει ο δήμος το συγκεκριμένο ποσό.

Μάλιστα, καταδεικνύουν το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν επιδιορθώσεις, ούτε καν στο οδικό δίκτυο και διερωτώνται «πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά;»

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.