Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας

Πέθανε, το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, μέχρι την κατάργηση της μοναρχίας το 1974 και την εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας στη χώρα.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου νοσηλευόταν λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρωί της Τετάρτης θα διεξαχθεί διυπουργική συνεδρίαση, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της κηδείας.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού, με γονείς του τον πρίγκιπα Παύλο –μετέπειτα βασιλιά της Ελλάδας– και μητέρα την πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρο, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Στέφθηκε βασιλιάς της Ελλάδας ως Κωνσταντίνος Β’ το 1964, μετά τον θάνατο του πατέρα του και την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη Δανή πριγκίπισσα Άννα-Μαρία. Με δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 1974, μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα, εξέπεσε οριστικά του βασιλικού αξιώματος, καθώς με ποσοστό 69,2% οι πολίτες επέλεξαν την αβασίλευτη δημοκρατία ως πολίτευμα της χώρας.

Ήδη από το 1967 ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε επιστρέψει και ζούσε στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.