Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώτος Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

FILE — In this photo taken on Jan. 29 2019, former Iranian President, Abolhassan Banisadr, speaks during an interview with the Associated Press in Versailles, west of Paris, France. Banisadr, Iran's first president after the country's 1979 Islamic Revolution who fled Tehran after being impeached for challenging the growing power of clerics as the nation became a theocracy, died Saturday, Oct. 9, 2021. He was 88. (AP Photo/Francois Mori, File)

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώτος Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αμπολχασάν Μπανισάντρ, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο πρώτος Πρόεδρος του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 πέθανε το Σάββατο στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ του Παρισιού. Ο Μπανισάντρ έπασχε από χρόνια νόσο. Ο Μπανισάντρ είχε βγει από την αφάνεια και έγινε Πρόεδρος τον Ιανουάριο του 1980 με την βοήθεια ισλαμιστών κληρικών.

Αλλά έπειτα από μια διαμάχη για την εξουσία με ακραίους κληρικούς, είχε αυτοεξοριστεί έναν χρόνο μετά στη Γαλλία, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Μαζί με την ανακοίνωση του θανάτου του, η οικογένειά του έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι ο Μπανισάντρ «υπερασπίστηκε την ελευθερία απέναντι στη νέα τυραννία και την καταπίεση στο όνομα της θρησκείας».

Η οικογένειά του θα ήθελε να ταφεί στις Βερσαλίες, εκεί όπου έζησε σε όλη τη διάρκεια της εξορίας του, όπως είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ο επί σειρά ετών βοηθός του, Πακνετζάντ Τζαμαλεντίν.

Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, που είχε παραχωρήσει το 2019, ο πρώην Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί είχε προδώσει τις αξίες της επανάστασης μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1979 προσθέτοντας ότι αυτό είχε αφήσει μια «πολύ πικρή» γεύση σε κάποιους από εκείνους που είχαν επιτρέψει μαζί του στην Τεχεράνη θριαμβευτικά.

Ο Μπανισάντρ είχε επίσης αναφέρει ότι 40 χρόνια νωρίτερα, στο Παρίσι, είχε πειστεί ότι η Ισλαμική Επανάσταση του θρησκευτικού ηγέτη θα άνοιγε τον δρόμο για την Δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έπειτα από την ανατροπή του Σάχη.

«Είμαστε σίγουροι ότι ένας θρησκευτικός ηγέτης ήταν ταγμένος σε όλες αυτές τις αξίες που θα εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην ιστορία μας», είπε πει στη συνέντευξή του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.