Του Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η αναζήτηση ενός επαγγέλματος, το οποίο θα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τους νέους μας και παράλληλα για τις οικογένειές τους. Τη στιγμή που η αμφιβολία υπάρχει παντού στην ατμόσφαιρα, οι νέοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν που υπάρχουν οι πραγματικές δυνατότητες εργοδότησης. Η αναζήτηση μέσα από τις ορθές πηγές αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας, ή τουλάχιστον αποφυγής λανθασμένων και βεβιασμένων αποφάσεων. Ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας αυξάνει δραματικά αυτή την ανάγκη και είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται στα στενά δεδομένα της μικρής κυπριακής οικονομίας, αλλά έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις.

Μια από αυτές τις αξιόπιστες πηγές αποτελεί και ο αμερικανικός κολοσσός στο τομέα των Αερομεταφορών “BOEING”. Η μια εκ των δύο κορυφαίων εταιρειών, μαζί με την ευρωπαϊκών συμφερόντων “AIRBUS”, έχει ανακοινώσει πρόσφατα τις προβλέψεις της για τις θέσεις εργασίας, τις οποίες προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάγκη τα επόμενα χρόνια στον τομέα των Αερομεταφορών και πιο συγκεκριμένα για την περίοδο μέχρι και το 2036. Τα στοιχεία τα οποία παραθέτει η εταιρεία είναι πραγματικά εντυπωσιακά και, αν μη τι άλλο, δίνουν τη δυνατότητα σε αυτούς που ψάχνουν για ευκαιρίες εργοδότησης να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και, τόσο μεταφορικά όσο και ρεαλιστικά, να πετάξουν προς το μέλλον.

Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, στον τομέα των αερομεταφορών θα αναπτυχθούν μέχρι το 2036 περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας (επιπρόσθετες των υφισταμένων). Πιο συγκεκριμένα οι θέσεις αυτές αναφέρονται σε:

i. 637.000 νέους πιλότους για επιβατηγά αεροπλάνα

ii. 648.000 νέους τεχνικούς αεροπλάνων

iii. 839.000 νέους για πληρώματα καμπίνας

Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά και οι νέοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν στον τομέα των Αερομεταφορών μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις τους πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία απλόχερα δίνουν οι εταιρείες οι οποίες αντιλαμβανόμενες τις ανάγκες του τομέα προτρέπουν τους νέους να εισέλθουν στη διαδικασία εκπαίδευσης στους συγκεκριμένους τομείς.

Πέραν των πιο πάνω γενικών στοιχείων, η “BOEING” παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τις γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες θα χρειαστούν οι εταιρείες αερομεταφορών τους νέους επαγγελματίες. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται πάνω στις παραγγελίες που έχουν δώσει οι εταιρείες αερομεταφορών για παράδοση αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια και οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες δις ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στο κάτωθι πίνακα.

Περιοχή                         Ποσοστό %

Ασία και Ειρηνικός Ωκεανός40

Βόρειος Αμερική       18

Ευρώπη          17

Μέση Ανατολή          10

Άλλες περιοχές          15

Σύνολο           100 %

Πέραν από τις προβλέψεις, η “BOEING” καλεί ολόκληρη τη βιομηχανία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να υποβοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες  ώστε να λάβουν όλα τα αναγκαία εφόδια για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες του τομέα. Παρά τις θετικές προβλέψεις, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τις όποιες πρακτικές δυσκολίες έχει η εισδοχή στον τομέα. Φυσικά δυσκολίες υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά ο τομέας των Αερομεταφορών έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα πρέπει να προσμετρηθούν κατά τη διαδικασία επιλογής της ορθής απόφασης, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον ενός ατόμου.

Οι γονείς και οι μαθητές καλούνται, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να πάρουν αποφάσεις μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια. Οι προκλήσεις για τους νέους είναι πολλές. Ο τομέας των Αερομεταφορών αποτελεί μια καλή και υποσχόμενη επιλογή. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αλλά η έρευνα της αγοράς εργασίας αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια ορθή απόφαση…

Πηγές:1.BOEING http://www.boeing.com/commercial/market/pilot-technician-outlook/

*Ακαδημαϊκός – Διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων,

Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης