Πετρέλαιο: Συνεδριάζει την Πέμπτη ο ΟΠΕΚ+, Σαουδική Αραβία και Ρωσία αρνούνται να αυξήσουν την παραγωγή

Σαουδική Αραβία και Ρωσία, οι δύο πυλώνες του ομίλου παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ+, φαίνεται ότι θα κρατήσουν σταθερή την άρνησή τους να αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου, παρά τις εκκλήσεις για ενίσχυση της προσφοράς με στόχο την σταθεροποίηση των τιμών που παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια.

Τα δεκατρία μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντήσουν αύριο Πέμπτη τους δέκα εταίρους τους από τον όμιλο ΟΠΕΚ+, κύριο μέλος του οποίου είναι η Ρωσία, για να προβούν στον μηνιαίο απολογισμό τους σε σχέση με την αγορά πετρελαίου.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν σημειώσει αρκετές αυξήσεις από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, φτάνοντας κάποια στιγμή τα 139,13 δολάρια το βαρέλι το συμβόλαιο αναφοράς του αργού πετρελαίου Μπρεντ, Βόρειας Θάλασσας και τα 130,50 δολάρια το αμερικανικό αργό WTI, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ.

Παρά το γεγονός αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να αποκλίνει από την πολιτική του για προσεκτικές αυξήσεις στην παραγωγή την οποία έχει ήδη προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπενθύμισε στον κόσμο ότι εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από τον ΟΠΕΚ+ για την προμήθεια ενέργειας», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στην εταιρεία Oanda.

Όταν οι τιμές αυξάνονται, το Ριάντ επωφελείται, αγνοώντας έτσι τις προειδοποιήσεις της ομάδας κρατών G7 σχετικά με τον «κλειδί ρόλο» του καρτέλ στη ρύθμιση των τιμών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει εκφράσει την ανάγκη σε σχέση με τη συνάντηση της Πέμπτης, να παραχθούν “καλά μηνύματα που θα βοηθούσαν στην ανακούφιση από την πίεση στις αγορές πετρελαίου”.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΟΠΕΚ+, «οι Σαουδάραβες δεν έχουν κανένα πραγματικό κίνητρο να ενισχύσουν την παραγωγή καθώς επωφελούνται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την ισχυρή ζήτηση», πρόσθεσε ο Μόγια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy