Πετρίδης: Δόθηκαν εκατομμύρια στήριξης σε εταιρείες που δεν δικαιούνταν – Καμία διαδικασία ανάκτησης του ποσού

Σημαντικές παρεκκλίσεις κατά την εφαρμογή και υλοποίηση του σχεδίου στήριξης εταιρειών/αυτοεργοδοτουμένων την περίοδο της πανδημίας διαπιστώνει η ελεγκτική υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης: Πάρτι εκατομμυρίων σε μεγάλους από …«λάθος» κατά την πανδημία – Οδηγήθηκαν σε λουκέτο οι μικροί

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος της ελεγκτικής Μάριος Πετρίδης ανέφερε ότι διαφορετικό σχέδιο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο σχέδιο εφάρμοσε τελικά.

Ανέφερε ότι από την έρευνα που διενήργησε η Υπηρεσία εντοπίστηκαν πληρωμές €32 εκατομμυρίων σε 4.751 πρόσωπα που δεν ήταν σύννομες με βάση το εγκεκριμένο σχέδιο αφού δεν πληρούσαν το κριτήριο μείωσης του κύκλου εργασιών το έτος 2020 σε σχέση με το 2019, πριν από την πανδημία. Μάλιστα χορηγίες ύψους €13,8 εκατομμυρίων δόθηκαν ακόμη και σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο, χωρίς αυτές να δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον κο Πετρίδη το κράτος δεν κίνησε τις διαδικασίες ανάκτησης του ποσού των 32 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από τις χορηγίες στις ξένες εταιρείες ανακτήθηκαν ανακτήθηκαν τα €9.779.701 από τα 13,8 εκατομμύρια που δόθηκαν. Γενικά ο προϋπολογισμός του σχεδίου ήταν €200 εκατομμύρια ευρω από τα οποία δαπανήθηκαν €155,7 εκατ., περιλαμβανομένων €10,6 εκατ. που ανακτήθηκαν στην πορεία από μη δικαιούχους.

Πρόσθεσε ότι η Ελεγκτική θα προχωρήσει σε μερικούς μήνες σε επανέλεγχο.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy