Πέτρος Χήρας: Οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας και ανάγκης για αλλαγή

Κρίσιμες για την εργατική τάξη, αλλά και για τον τόπο γενικότερα είναι οι βουλευτικές εκλογές, όπως τονίζει στη συνέντευξή του στη «Χ» ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στην επαρχία Αμμοχώστου Πέτρος Χήρας. Με τη δική του πείρα στο συνδικαλιστικό κίνημα, καλεί τους εργαζομένους να δώσουν το μήνυμα της δυσαρέσκειας για τη σημερινή πολιτική και της ανάγκης για αλλαγή.

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών;
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι το ίδιο το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Αυτές οι εκλογές πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη. Στις 30 του Μάη, λοιπόν, ψηφίζουμε για την κοινωνία ευημερίας που οραματιζόμαστε, χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, για δικαιότερη κατανομή του πλούτου και για μια Κύπρο επανενωμένη.

Είναι Πρωτομαγιά σήμερα. Έχοντας χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης στο συνδικαλιστικό κίνημα, ποια εκτιμάς ότι είναι η επιμέρους σημασία των εκλογών για την εργατική τάξη;
Οι εκλογές είναι κρίσιμες για την εργατική τάξη, γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού έχει αποδομήσει τις εργασιακές σχέσεις και το κράτος πρόνοιας σε όλα τα επίπεδα με παραβιάσεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνεχείς περικοπές σε μισθούς, εξαντλητικά ωράρια, συνθήκες εργασίας που θυμίζουν μεσαίωνα. Η άλλοτε μεσαία τάξη της κυπριακής κοινωνίας κινδυνεύει να χαθεί οριστικά και να έχουμε και εμείς, όπως και σε υπανάπτυκτες χώρες, λίγους πάμπλουτους και μυριάδες πάμπτωχους.
Τα μηνύματα λοιπόν της Πρωτομαγιάς με όλα όσα βιώνει ο κυπριακός λαός είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Για όλα αυτά μόνο ένα ισχυρό ΑΚΕΛ μπορεί να δώσει ξανά φτερά στην ελπίδα για τον τόπο και το λαό μας.

Ποιος θεωρείς ότι είναι ο ιδιαίτερος ρόλος των νέων βουλευτών της επαρχίας σε μια περίοδο εξαιρετικά ανησυχητικών εξελίξεων στο Κυπριακό;
Εν μέσω άκρως ανησυχητικών εξελίξεων στο Κυπριακό, καθήκον μας είναι να μεταφέρουμε τη βούληση και τον πόθο του προσφυγικού κόσμου και του συνόλου του κυπριακού λαού, για λύση και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Σε τοπικό επίπεδο, τι να περιμένει κάποιος από ένα βουλευτή Αμμοχώστου σχετικά με τα προβλήματα της ελεύθερης επαρχίας;
Η ιδιαιτερότητα των Αμμοχωστιανών είναι ότι εξαιτίας της κατοχής βρίσκονται διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Τα προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, απαιτούν την καθημερινή παρουσία μας και την αδιάλειπτη εγρήγορσή μας.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο επείγει η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Λόγω της εξάρτησης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και της μεγαλύτερης μάζας των εργαζομένων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από την τουριστική βιομηχανία, η επαρχία μας έχει πληγεί περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία.
Παρά τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες των κυβερνώντων για επιπλέον μέτρα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της περιοχής, επί της ουσίας καμία εξαγγελία δεν μετουσιώθηκε σε πράξη.
Μέχρι να τελειώσει η πανδημία, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν και να αντέξουν.

Ποιος εκτιμάς ότι είναι ο ρόλος της Αριστεράς, ειδικά στις σημερινές συνθήκες;
Μετά από 8 χρόνια κατρακύλας σχεδόν σε όλους τους τομείς είναι πλέον κοινή πεποίθηση πως αυτή η διακυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως η διακυβέρνηση της διαφθοράς, των σκανδάλων, της υποκρισίας και του αυταρχισμού.
Η Αριστερά στην Κύπρο έχει στις πλάτες της εκατό χρόνια ζωής και προσφοράς στον άνθρωπο. Το ΑΚΕΛ μπορεί και θα αποτελέσει ξανά τη δύναμη της αλλαγής. Ενισχυμένο ΑΚΕΛ στις προσεχείς βουλευτικές θα στείλει ισχυρά μηνύματα ότι ο λαός μας αποδοκιμάζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;
Το μήνυμα που θέλω να στείλω το συνοψίζω μέσα από ένα σοφό και διαχρονικό απόφθεγμα του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται».
Δεν είναι η ώρα λοιπόν της αποχής, της απαξίωσης και της αδράνειας. Εξάλλου όπως μας μαθαίνει η ιστορία τίποτα δεν άλλαξε με την αποχή, αλλά με τη συμμετοχή.
Το καθήκον όλων μας στις 30 του Μάη είναι να δηλώσουμε παρόντες στις κάλπες και με την ψήφο μας να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ελπίδας για τον τόπο και το λαό μας.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.