Πέτρος Γιάννακας: Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να πείσει για την ποιοτική του διαφορά

Διεκδικώντας μια θέση στη Βουλή μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στη Λεμεσό, ο Πέτρος Γιάννακας θέτει στις προτεραιότητες να πεισθούν κυρίως οι νέοι άνθρωποι ότι επιβάλλεται η συμμετοχή όλων στα πολιτικά δρώμενα του τόπου προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαπλοκή και η διαφθορά.

Οι νέοι με την ενεργό εμπλοκή στα κοινά και την αγωνιστικότητά τους, όπως υποδεικνύει, μπορούν να αποτελέσουν τη βασική δύναμη μέσα από την οποία θα μπορέσει ο τόπος να απαλλαγεί από την αναξιοκρατία και γενικότερα τα κακώς έχοντα και να έρθουν καλύτερες μέρες.

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

 

Οι εκλογές μάς βρίσκουν σε μια εποχή έντονης απαξίωσης κομμάτων και πολιτικών, κυρίως από τους νέους. Πώς ανατρέπεται αυτό το φαινόμενο;

Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι νιώθουν οργή, απογοήτευση και ντροπή για τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου εξαιτίας της διαπλοκής και της διαφθοράς, συνειδητοποιούν ότι η χώρα δεν μπορεί να στεγάσει τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, βιώνουν φαινόμενα αναξιοκρατίας και «κουμπαροκρατίας», ενώ αυτοί που δεν είναι άνεργοι πρέπει να είναι και ευγνώμονες που ο «γενναιόδωρος» εργοδότης τους πληρώνει με €500 – €700, ενώ τα ενοίκια και γενικά το κόστος διαβίωσης είναι ασύμφορο.

Αυτά καλούμαστε να πολεμήσουμε σε μια δύσκολη μάχη με το κατεστημένο, αλλά και με τους πολίτες τους οποίους επιβάλλεται να πείσουμε ότι μπορούμε εμείς οι νέοι άνθρωποι να καθαρίσουμε τους στάβλους του Αυγεία και να φέρουμε την αλλαγή.

 

Συχνά ακούγεται, ακόμα και από κόσμο της Αριστεράς, το «όλοι είναι το ίδιο… η διαφθορά είναι παντού…» Ποια η δική σου άποψη;

Γίνεται μια προσπάθεια να περάσει αυτό το μήνυμα με αποτέλεσμα να απαξιώνουν, δικαιολογημένα, την πολιτική σκηνή και να απέχουν από εκλογικές διαδικασίες. Γι’ αυτόν το λόγο αποδέχθηκα την πρόταση να κατέλθω ως υποψήφιος βουλευτής. Γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο, η Αριστερά δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που μας κυβερνούν, εμείς επιλέγουμε τη δράση και όχι την αποχή και δεν συμβιβαζόμαστε με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

 

Τελικά ποιος ευθύνεται για τα όσα στραβά και προκλητικά συμβαίνουν στον τόπο μας και πώς μπορούν να εξαλειφθούν;

Σίγουρα την πρώτη ευθύνη την έχει η διακυβέρνηση του τόπου και τα δεκανίκια της, αλλά και η Βουλή που πρέπει να ασκεί τον επαρκή έλεγχο. Το ΑΚΕΛ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί αντιπολιτευθεί εποικοδομητικά και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργασθούμε. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνο ένα δυνατό ΑΚΕΛ μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια που τροχιοδρομούνται εναντίον του τόπου μας από τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και από το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού που επιτίθεται εναντίον των νέων, του εργαζόμενου, του αγρότη.

 

Ποιο είναι για το ΑΚΕΛ το στοίχημα στις εκλογές του Μαΐου;

Το στοίχημα για το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να είναι άλλο από το να πείσει τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και τον κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ότι έχουμε καθαρά ποιοτική διαφορά από άλλους πολιτικούς χώρους.

Να εμπνεύσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα, ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τα όσα στραβά και προκλητικά συμβαίνουν στον τόπο μας και να στείλουμε το μήνυμα σε αυτούς που κυβερνούν ότι ήρθε η ώρα να πάνε σπίτι τους. Μόνο ένα δυνατό ΑΚΕΛ μπορεί να επιφέρει την αλλαγή που προσδοκούμε.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σου για τον κόσμο της πόλης και της επαρχίας από τον οποίο ζητάς να σε ψηφίσει;

Ως ΑΚΕΛ, ανάμεσα στις προτεραιότητές μας ήταν και συνεχίζει να είναι η στήριξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ολοκληρωμένες προτάσεις και θέσεις που συμβάλλουν σε ένα σύγχρονο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες εκσυγχρονισμού και ενισχύοντας το θεσμό υπέρ των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Ψηλά στις προτεραιότητες είναι και ο αγροτικός κόσμος, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, η δημιουργία και βελτίωση συνθηκών για την ελεύθερη και ασφαλή διακίνηση των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑΜεΑ).

 

Τι θα έλεγες ότι χρειάζεται επιτακτικά να διεκδικήσει και να κερδίσει η Λεμεσός;

Βασικά προβλήματα της πόλης επιτάσσουν τη διεκδίκηση της βελτίωσης και επέκτασης του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και των ιατρικών κέντρων της ορεινής Λεμεσού. Πρέπει να προωθήσουμε και προωθούμε ως ΑΚΕΛ Λεμεσού αναπτυξιακά έργα, σχέδια και προγράμματα που να αναζωογονούν την ύπαιθρο, να διεκδικήσουμε τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Θέλω να δω την πόλη μου πιο πράσινη, θέλω να νιώθω τη δροσιά που θα προσφέρει η σκιά του πράσινου και όχι τη θερμότητα που εκπέμπουν τα ψηλά κτίρια και τα τσιμέντα.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy