Συναντήσεις/ Ορίζοντας / Φωτογραφία: Ευαγόρας Βανέζης

Πέτρος Κονναρἠς: Να ερευνήσουμε, να προκαλέσουμε, να αναταράξουμε, να απολαύσουμε το πεδίο του χορού

 Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει τον Πέτρο Κονναρή, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Στέγης Χορού Λευκωσίας και μιλάνε για το ρόλο της Στέγης και το σύγχρονο χορό στην Κύπρο

 Η Στέγη διεκδικεί καλύτερα πλαίσια ανάπτυξης και δημιουργίας

 

Τι είναι η Στέγη Χορού Λευκωσίας;

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας είναι ένας πολιτιστικός χώρος που προωθεί την ανάπτυξη του χορού και των παραστατικών τεχνών στην Κύπρο, δημιουργώντας πλαίσια για τις ανάγκες της (χορευτικής) κοινότητας σε τοπικό αλλά και διεθνή επίπεδο. Από την ίδρυσή της το 2012, έχει κάνει μεγάλα βήματα στα θέματα χορού τόσο σε επίπεδο δημιουργίας, καλλιτεχνικής έρευνας, εκπαίδευσης, και διεκδικήσεων για την Κυπριακή καλλιτεχνική κοινότητα. Σε αυτή τη φάση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης αποτελείται από τις Μαρία Καμπέρη (Ομάδα Χορού Σέλας), Μάχη Δ. Lindahl (Ασώματες Δυνάμεις), Παντελής Γεωργίου (Dance Gate Lefkosia), Αριάννα Οικονόμου (Echo Arts), Έλενα Μαξούτη (Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας), Γεωργία Κωνσταντίνου Κλάρκ (Ανεξάρτητη Καλλιτέχνης).

  Nα φέρουμε νέο κοινό, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για εξέλιξη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο

Τι σε ώθησε να αναλάβεις τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή; Ποιο το όραμα σου;

Μετά από το Μάστερ μου στο University of the Arts Helsinki ανακάλυψα ένα καινούργιο ενδιαφέρον στην καλλιτεχνική επιμέλεια, στην διοργάνωση και παραγωγή. Μου αρέσει η επιμέλεια προγραμμάτων/φεστιβάλ γιατί ζητά από τους διοργανωτές μια διαφορετική δυναμική και ενέργεια για να δημιουργηθεί ένα ανοικτό πλαίσιο που εμπνέει εμπιστοσύνη, αντικατοπτρίζει την χορευτική κοινότητα αλλά και ανοίγει μονοπάτια για το μέλλον.

Μέσα από την εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια, την εργασία στο εξωτερικό, και ενεργό μέλος της κοινότητας, προσπαθώ να ακούω τις ανάγκες που υπάρχουν, και να προτείνω προγράμματα για ανάπτυξη και στήριξη του πεδίου. Το όραμα μου μέσα από αυτή τη θέση είναι να δημιουργηθούν πλαίσια για  να ερευνήσουμε, να προκαλέσουμε, να αναταράξουμε, να ανακατασκευάσουμε, να απολαύσουμε το πεδίο του χορού. Nα φέρουμε νέο κοινό, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για εξέλιξη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Πιστεύω πως ο χορός στην Κύπρο είναι μια από τις πιο πειραματικές παραστατικές τέχνες με μεγάλες προοπτικές και θα ήθελα να λάβει το χώρο που της αναλογεί.

Τι προγράμματα ετοιμάζει η Στέγη για το 2022 για την στήριξη των ομάδων και των δημιουργών;

Τα προγράμματά μας επεκτείνονται σε τέσσερεις κατευθύνσεις: δημιουργία και κινητικότητα, ανάπτυξη κοινού, καλλιτεχνική έρευνα, εκπαίδευση και αλληλεπίδραση.

Μέσα από αυτές τις κατευθύνσεις συνεχίζουμε τα εβδομαδιαία πρωινά μαθήματα, και μια φορά τον μήνα θα έχουμε αυτοσχεδιαστικές συναντήσεις/jam sessions. Στις 27-29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και φέτος το φεστιβάλ χορού και παραστατικών τεχνών On Bodies. Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν ομάδες και χορογράφοι από την Κύπρο και το εξωτερικό στην κύρια σκηνή της Στέγης ή στον εξωτερικό χώρο, αλλά και σύντομες ομιλίες για το μέλλον του χορού στην Κύπρο. Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και εργαστήρι από την Έρικα Χαραλάμπους για κριτική/γραφή χορού.

Το Φθινόπωρο θα έχουμε το πρόγραμμα φιλοξενιών μας Artists in Process: Alive, ένα ανοικτό πλαίσιο για καλλιτεχνική έρευνα με εργαστήρι και ατομικές συναντήσεις με την μέντορα Mary Nunan αλλά και εργαστήρι με τον Χρήστο Πολυμενάκο.

Επίσης είμαστε πολύ χαρούμενοι για το νέο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΦΟΡΩ» που αποτελείται από έκθεση κουστουμιών χορού, φωτογραφίες, video-dance και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 12-18 χρονών.

Πιστεύω πως ο χορός στην Κύπρο είναι μια από τις πιο πειραματικές παραστατικές τέχνες με μεγάλες προοπτικές και θα ήθελα να λάβει το χώρο που της αναλογεί.

Επιτελεί η Στέγη τον ρόλο της σήμερα;

Ένας από τους ρόλους της Στέγης είναι να στηρίζει την κοινότητα αλλά και να διεκδικεί καλύτερά πλαίσια ανάπτυξης και δημιουργίας. Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης με την εθελοντική του εργασία, αλλά και το προσωπικό της προσπαθούν πάντα να δημιουργούν τα καταλληλότερα προγράμματα και δράσεις ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν. Πιστεύω πως η Στέγη, ως ένα σημείο και μέσα από αυτή την καινούργια θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή,  μπαίνει σε μια καινούργια, ανανεωμένη περίοδο που είχε ανάγκη και συνεχίζει όλες τις προσπάθειες για διεκδικήσεις σε όλες τις κατευθύνσεις.

Ένας από τους ρόλους της Στέγης είναι να στηρίζει την κοινότητα αλλά και να διεκδικεί καλύτερα πλαίσια ανάπτυξης και δημιουργίας

Τι χρειάζεται περαιτέρω να γίνει;

Κάτι που φαίνεται, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ότι χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προσοχή είναι το θέμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού αλλά και το καθεστώς του Καλλιτέχνη που έχει μείνει στάσιμο εδώ και χρόνια. Είναι σημαντικό οι κινήσεις που γίνονται να αποσκοπούν στην ουσιαστική στήριξη των καλλιτεχνών αναγνωρίζοντας όλες τις ιδιαιτερότητες που φέρει το κάθε πεδίο. Είναι σημαντικό να εμπλακούν τα κατάλληλα άτομα και φορείς για να δημιουργηθεί ένα σωστό και λειτουργικό πλαίσιο από την αρχή.

Ποιες οι σχέσεις της Στέγης με την κοινότητα του σύγχρονου χορού της Λευκωσίας και γενικότερα της Κύπρου;

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς για το χορό στην Κύπρο μαζί με την Στέγη Χορού Λεμεσού και την Νέα Κίνηση Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων. Οι τρεις φορείς λειτουργούν συλλογικά για την ανάπτυξή του χορού στην Κύπρο αλλά και για τις αναγκαίες διεκδικήσεις που χρειάζεται το πεδίο. Με πολλή δουλειά και αγάπη πριν λίγες μέρες διοργανώσαμε ένα συνέδριο για την πορεία του χορού στην Κύπρο από το 2001 μέχρι σήμερα και θα ανακοινωθούν σύντομα τα αποτελέσματα.

Επίσης, αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται το Meanwhile, οι παράλληλες δράσεις του Showcase Χορογραφίας Κύπρου που προέκυψε μέσω των διεκδικήσεων της κοινότητας  και ανταποκρίνεται στις ανάγκες ορατότητας και προώθησης περισσότερων καλλιτεχνών του νησιού.

Είναι σημαντικό οι κινήσεις που γίνονται να αποσκοπούν στην ουσιαστική στήριξη των καλλιτεχνών αναγνωρίζοντας όλες τις ιδιαιτερότητες που φέρει το κάθε πεδίο

Κάποιοι ισχυρίζονται πως τα τελευταία χρόνια έχουμε μια εδραίωση του σύγχρονου χορού στην Κύπρο με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή πλούσια δραστηριότητα αλλά και ταυτόχρονα επανάληψη ίσως και στασιμότητα. Τι νομίζεις;

Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει νέοι καλλιτέχνες χορού και το δυναμικό μας έχει εμπλουτιστεί και μεγαλώσει αρκετά. Παρατηρούμε μια μεγάλη πολυμορφία στην αισθητική και τη μεθοδολογία που ενδυναμώνει τη συζήτηση τι σημαίνει χορός.

Τη στασιμότητα που αναφέρεις, την μεταφράζω ως μια ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανανέωσης των προγραμμάτων και θεσμών που υπάρχουν. Είναι σημαντικό για να υπάρχει εξέλιξη και όχι μια στεγνή επανάληψη, όλοι οι εμπλεκόμενοι (καλλιτέχνες, διοργανωτές, επιμελητές, καλλιτεχνικοί φορείς αλλά και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες) να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας:  Με ποιους τρόπους η καλλιτεχνική δημιουργία, τα επιμελητικά πλαίσια και θεσμοί που (ανα)παράγονται, είναι σχετικά και επίκαιρα με το τι συμβαίνει τώρα, την εποχή που ζούμε στην Κύπρο και το εξωτερικό; Και τι χρειάζονται για να γίνουν σχετικά και επίκαιρα;

Με τα νέα σου καθήκοντα θα υπάρχει χρόνος και χώρος για προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία,;  Ετοιμάζεις κάτι; 

Ελπίζω πως ναι! Πέρσι είχα δυο πολύ σημαντικές και έντονες δουλειές και θέλω να πάρω χρόνο για συλλογισμό στο πως προχωρώ και τι ευκαιρίες υπάρχουν για αυτά. Σε αυτή την φάση ετοιμάζω μια έκδοση, ένα artist’s book βασισμένο στην καλλιτεχνική έρευνα και μεθοδολογία του Performing Silence που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Η έκδοση γίνεται σε συνεργασία και συν-επιμέλεια με τον θεωρητικό τέχνης, Ευαγόρα Βανέζη και οπτική επικοινωνία και σχεδιασμό hi.studio.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy