Μετάφραση-Επιμέλεια: Νίκης Κουλέρμου

16χρονη πρόσφυγας από το Μπουρούντι: «Όταν παίζω, σκέφτομαι το μέλλον»

«Όταν παίζουμε, ξεχνώ ότι είμαι σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο. Νομίζω ότι είμαι σε μια διαφορετική χώρα. Το αγαπώ τόσο πολύ!»

Η Emerance είναι μια 16χρονη πρόσφυγας του Μπουρούντι, επικεφαλής μιας ομάδας ποδοσφαίρου στον προσφυγικό καταυλισμό Lusenda στη Δημοκρατία του Κονγκό. Οι συνεργάτες της την αποκαλούν Neymar, όπως το βραζιλιάνικο αστέρι ποδοσφαίρου.

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Η ομάδα της, τα Morning Stars, θα παίξει φιλικό αγώνα με άλλη ομάδα κοριτσιών στο στρατόπεδο προσφύγων Lusenda.

Η Emerance είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει. «Πιστεύω στην ομάδα μας. Είμαστε η καλύτερη ομάδα σε αυτό το στρατόπεδο».

Πριν τους αγώνες της ομάδας, η Emerance έχει να αντιμετωπίσει μια άλλη κουραστική μέρα στο στρατόπεδο. Ξυπνάει νωρίς, παίρνει τον μικρό αδερφό της στο σχολείο και ετοιμάζει το πρωινό. Μετά περπατά μέχρι το σχολείο της στο επόμενο χωριό.

Λέει ότι απολαμβάνει την εκμάθηση αγγλικών και γαλλικών, παρά τη συσσώρευση ύλης στο σχολείο, το οποίο έχει λάβει υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να δεχτεί πρόσφυγες. Επιστρέφοντας στο σπίτι μαγειρεύει και πάλι για τα αδέλφια της, στη συνέχεια μαζεύει νερό από την αντλία στο σπίτι των γονιών της και βοηθά με άλλα καθήκοντα.

«Είναι τόσο καλοί παίκτες. Πρέπει να υποστηριχθούν».

Καθώς πλησιάζει η ώρα των αγώνων αργά το απόγευμα, τα κορίτσια κατευθύνονται προς το γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα άνισο κομμάτι γυμνού εδάφους. Η ομάδα της Emerance φέρει κόκκινο χρώμα, η άλλη πλευρά είναι πράσινη. Ωστόσο, η Emerance και οι περισσότεροι παίκτες παίζουν ξυπόλυτοι.

37_1

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει τους πρόσφυγες στη Lusenda και αλλού παρέχοντας βασικό αθλητικό εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας ότι υπάρχουν χώροι παιχνιδιού στα στρατόπεδα και οργανώνοντας αγώνες. Έχουν πολύ λίγα κονδύλια για τη στήριξη αυτών των δραστηριοτήτων, τόσο σημαντικά όμως για τους νέους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει προχωρήσει σε σύμπραξη με τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio France Internationale για την παροχή πρόσθετου εξοπλισμού στους παίκτες της Lusenda και για να μεταφέρει στον κόσμο την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο.

Οι ομάδες παίζουν σκληρά στην επίμονη βροχή, γεγονός που καθιστά δύσκολο το παιχνίδι λόγω της ολίσθησης. Η Emerance και η ομάδα της έχουν περισσότερη κατοχή της μπάλας, αλλά στο τέλος η βαθμολογία είναι μηδενική.

«Είναι τόσο καλοί παίκτες», λέει ο εκπαιδευτής Eric Itangishaka, ένας πρόσφυγας ο ίδιος και ένας εθελοντής. «Πρέπει να υποστηριχθούν».

«Παίζουμε καλά μαζί», λέει ο επιθετικός Spéciose. «Όλοι γνωρίζουν το ρόλο τους. Και είμαστε και φίλοι. Βοηθούμε ο ένας στον άλλον στο σχολείο».

Το παιχνίδι ποδοσφαίρου βοηθά την Emerance να ξεχνά τις δύσκολες αναμνήσεις. Ήταν 14 όταν έφυγε από το Μπουρούντι. «Ήταν νύχτα. Άκουσα όλους αυτούς τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι μας. Φοβόμουν ότι μια αδέσποτη σφαίρα θα με χτυπούσε και θα πέθαινα. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε, όλη η οικογένεια, μόνο ο πατέρας μας δεν ήταν στο σπίτι. Φοβόμουν γι’ αυτόν, αλλά μας συνάντησε αργότερα».

Εξακολουθεί να μην ξέρει τι συνέβη με την μεγαλύτερη αδελφή της που είχε το δικό της σπίτι και την οικογένειά της και από την οποία δεν είχαν νέα. Μπορεί επίσης να έχει φύγει.

«Δεν είναι εύκολο, δεν είναι καλό να είσαι πρόσφυγας», λέει. «Αλλά τώρα έχει συμβεί και ζούμε μαζί του. Όταν παίζω, σκέφτομαι το μέλλον».

Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για το μέλλον της; Η Emerance σκέφτεται για ένα δευτερόλεπτο ή δύο. «Πρώτα να πάω στο σχολείο, δεύτερο να ζήσω σε ένα αξιοπρεπές σπίτι, τρίτο να μπορώ να έχω [ιατρική] θεραπεία όταν το χρειάζομαι, τέταρτο να φάω καλά, πέμπτο να γίνω μια σπουδαία ποδοσφαιρίστρια και να παίξω στις Ηνωμένες Πολιτείες μια μέρα».

Και ένα ζευγάρι παπούτσια ποδοσφαίρου θα ήταν επίσης μια βοήθεια… Μια σημαντική βοήθεια.

 

Πηγή: UNCHR