Πιάνει δουλειά η νέα Βουλή

Κατανεμήθηκαν οι προεδρίες των Επιτροπών - Μελανό σημείο η ανάθεση στο ΕΛΑΜ της ad hoc Επιτροπής για το δημογραφικό

Έλα στο Google News

Πιάνει δουλειά η νέα Βουλή, αφού η Επιτροπή Επιλογής προχώρησε χθες στην κατανομή των προεδριών των δεκαέξι μόνιμων Επιτροπών.

Η κατανομή έγινε στη βάση του Συντάγματος και των κανονισμών, παρά τις προσπάθειες οι οποίες καταβλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για ανάθεση προεδρίας μόνιμης Επιτροπής στο ΕΛΑΜ. Ως εκ τούτου -με βάση και το αποτέλεσμα των εκλογών- το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ πήραν από πέντε προεδρίες, το ΔΗΚΟ τρεις, και από μια η ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. Σημειώνεται ωστόσο ότι αποτελεί μελανό σημείο η ανάθεση στο ΕΛΑΜ της προεδρίας της υποεπιτροπής για το δημογραφικό, η οποία αναβαθμίζεται σε  ad hoc Επιτροπή.

Πώς κατανεμήθηκαν οι προεδρίες

Με βάση την απόφαση της Επιτροπής Επιλογής ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνει τις προεδρίες των Επιτροπών Εξωτερικών, Νομικών, Υγείας, Εμπορίου και Θεσμών.

Επίσης το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει τις προεδρίες των Επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Προσφύγων, Γεωργίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακόμη το ΔΗΚΟ αναλαμβάνει τις προεδρίες των Επιτροπών Οικονομικών, Ελέγχου και Παιδείας.

Επιπρόσθετα  η ΕΔΕΚ αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας, οι Οικολόγοι την Περιβάλλοντος και η ΔΗΠΑ την Μεταφορών.

Το επόμενο στάδιο είναι ο καταρτισμός των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών καθώς και της Επιτροπής Δεοντολογίας, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια οι αποφάσεις θα επικυρωθούν σε συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου και ακολούθως θα συνέλθουν οι Επιτροπές προκειμένου να εξεταστούν τα θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να συμφωνηθούν οι προτεραιότητες.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την τήρηση του Συντάγματος και των Κανονισμών, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ διατήρησε τις πέντε προεδρίες Επιτροπών που είχε στην προηγουμένη Βουλή. Τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε με την ανάθεση στο ΕΛΑΜ της σε ad hoc Επιτροπής για το δημογραφικό.

Οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι

Στη χθεσινή συνεδρία ανακοινώθηκε και επίσημα ότι έχουν διοριστεί ως Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Λουκαΐδης, του ΔΗΣΥ ο Νίκος Τορναρίτης και ως αναπληρωτής ο Ονούφριος Κουλλά και του ΔΗΚΟ ο Πανίκος Λεωνίδου.

Επίσης διορίστηκαν στη θέση του γραμματέα της Ολομέλειας ο Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ και Νίκος Γεωργίου του ΔΗΣΥ και στη θέση του κοσμήτορα ο Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ.

Ακόμη, εγκρίθηκε η Επιτροπή Επιλογής η οποία θα καταρτίσει τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Στην Επιτροπή συμμετέχουν η Πρόεδρος της Βουλής ως ex officio μέλος, καθώς επίσης οι Γιώργος Λουκαΐδης, Στέφανος Στεφάνου και Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Τορναρίτης και Χάρης Γεωργιάδης του ΔΗΣΥ και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.