Πιάσαμε το στόχο του 2022 για τον τουρισμό

Êýðñéïé êáé ôïõñßóôåò áðïëáìâÜíïõí ôçí èÜëáóóá óôçí ðáñáëßá ôïõ Nissi Beach óôçí Áãßá ÍÜðá, êáèþò ï õäñÜñãõñïò óêáñöÜëùóå ôïõò 43 âáèìïýò êåëóßïõ, Ôñßôç 03 Áõãïýóôïõ 2021. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Περδίος: Ξεκινούμε να επενδύουμε στο 2023, το οποίο προδιαγράφεται δύσκολο

Με το στόχο των μεγαλύτερων αφίξεων στη φετινή χρονιά από ό,τι το 2021 να έχει επιτευχθεί ήδη από το οκτάμηνο του έτους, το Υφυπουργείο Τουρισμού κινείται πλέον στην προετοιμασία του «δύσκολου» 2023 εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης που ξέσπασε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ρωσικής αγοράς, της δεύτερης μεγαλύτερης τουριστικής αγοράς της Κύπρου, με το Υφυπουργείο να εκπονεί ένα «πλάνο β», εκτιμώντας ότι οι αγορές από την ΕΕ θα αντιστάθμιζαν μέρος των απωλειών από τη Ρωσία. Πάντως, η γενικότερη εικόνα που επικρατεί μεταξύ των φορέων του τουρισμού είναι ότι θα συνεχίσει η ροή μεταξύ 75% και 80% του 2019.

Ο κ. Περδίος τόνισε πως ο επαναπροσδιορισμός της βαρύτητας στις ευρωπαϊκές αγορές όχι μόνο έχει αποδώσει, αλλά παρουσιάζει τη μεγαλύτερη προοπτική για τα επόμενα χρόνια.

«Η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια έρχεται από την ΕΕ, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ενώ σε συνολικές αφίξεις υπολειπόμαστε του 2019, περίπου στο -22%, από την ΕΕ είμαστε στο +22%. Πριν την πανδημία η ΕΕ ήταν το 25% των αφίξεών μας, πλέον είναι το 40%», ανέφερε ο κ. Περδίος και συμπλήρωσε: «Αυτό έχει άμεση σχέση με τις κινήσεις του Υφυπουργείου τα τελευταία χρόνια. Η δυναμική που υπάρχει από την ΕΕ είναι μεγάλη».

Ο κ. Περδίος παρέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν το μομέντουμ των αφίξεων από αγορές της ΕΕ.

Το οκτάμηνο του 2022 οι αφίξεις από τη Γερμανία είχαν αύξηση 26% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019, οι αφίξεις από τη Γαλλία 100%, την Αυστρία 57%, τη Δανία 70%, την Ιταλία 52%, την Ολλανδία 30% και την Τσεχία 60%.

«Αν τα βάλουμε αριθμητικά, εμείς λέγαμε ότι το σύνολο της χρονιάς από τις 800.000 που χάσαμε, δηλαδή τη ρωσική αγορά, υπολογίζαμε να αντισταθμίσουμε περίπου 200.000 από την ΕΕ», είπε, προσθέτοντας πως στο οκτάμηνο είμαστε ήδη στις 160.000.

Σε σχέση με τον προγραμματισμό για το 2023, ο Υφυπουργός ανέφερε πως δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση για τη Ρωσία.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι σε ένα οκτάμηνο πιάσαμε το στόχο και αυτό μας επιτρέπει τώρα για το υπόλοιπο 4μηνο να κάνουμε ένα τελευταίο σπρώξιμο, αλλά και να ξεκινήσουμε να επενδύουμε στο 2023, το οποίο προδιαγράφεται δύσκολο», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, η προσοχή θα δοθεί στις ίδιες χώρες, καθώς και στη Σαουδική Αραβία, για την οποία ανακοινώθηκε η διενέργεια απευθείας πτήσεων.

 

 

 

Βαρύτητα στην ΕΕ
Η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια έρχεται από την ΕΕ, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού. Πρόσθεσε ότι πριν την πανδημία η αγορά της ΕΕ ήταν το 25% των αφίξεών μας, ενώ πλέον είναι το 40%. Σημαντική είναι η τεράστια αύξηση των τουριστών από τη Γαλλία, ο οποίος διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη Σαουδική Αραβία, για την οποία ανακοινώθηκε η διενέργεια απευθείας πτήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.