Πιάστηκαν στα χέρια δύο «βουλευτές» του ΡΤΚ και του ΚΕΕ

Αρένα η «βουλή» για το πρωτόκολλο προσάρτησης

Ένταση και επεισόδια προκάλεσε την Τρίτη στη «βουλή» των κατεχομένων η συζήτηση για την υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Η συζήτηση ήταν έντονη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται τόσο στον Ερσίν Τατάρ όσο και στην «κυβέρνηση» αλλά και να υπερασπίζονται την αυτονομία των Τ/κυπρίων απέναντι στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι κατά τη δευτερολογία του προέδρου του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν παρουσιάστηκε πρόβλημα στο μικρόφωνό του το οποίο έκανε διακοπές, ενώ κατά τη συζήτηση προκλήθηκε ένταση και διαπληκτισμός μεταξύ του Τ. Ερχιουρμάν και του «υπουργού συγκοινωνιών» Ερχάν Αρικλί.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν το ότι πιάστηκαν στα χέρια δύο «βουλευτές», ο Ντεβρίμ Μπαρτσίν του ΡΤΚ και ο Εμράχ Γιεσίλιμαρκ του ΚΕΕ, όταν ενώ ο πρώτος μιλούσε στο βήμα της «βουλής», φόρεσε μια μαύρη μπλούζα που έγραφε «Όχι» (στο πρωτόκολλο). Ο Γεσιλιμάρκ από το έδρανο του φώναξε στον Μπαρτσίν να αφαιρέσει την μπλούζα. Ο Μπαρτσίν δεν υπάκουσε αλλά απάντησε ότι «αυτό είναι μια φασιστική νοοτροπία. Εγώ είμαι σοσιαλιστής και εσείς είστε φασίστες» και τον κάλεσε να πάει μόνος του να του την αφαιρέσει, λέγοντάς του ότι «έλα να την πάρεις εάν είσαι άντρας». Τότε ο κ. Γεσίλιμαρκ κατευθύνθηκε απειλητικά προς το βήμα της «βουλής», οι δύο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια και χρειάστηκε η παρέμβαση άλλων παρόντων «βουλευτών» των δύο κομμάτων για να τους χωρίσουν και να τους ηρεμήσουν.

Στη συνέχεια ο Ντεβρίμ Μπαρτσίν φόρεσε την μαύρη μπλούζα με το «Όχι» πάνω από το πουκάμισό του και συνέχισε την ομιλία του.

Ο κ. Μπαρτσίν στην ομιλία του είπε πως είναι εχθρικές προς το λαό οι ρήτρες του πρωτοκόλλου που προνοούν ότι για όλα θα ενημερώνεται η Τουρκία. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι αυξάνεται το συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας και πως θα μειωθεί ο καθαρός μισθός για να δίδεται ο 13ος μισθός. Σημείωσε ακόμη ότι η βοήθεια που θα δώσει η τουρκική «πρεσβεία» σε συλλόγους είναι διπλάσια από το ποσό που διατίθεται για τη γεωργία σε αυτό το πρωτόκολλο. Το χαρακτήρισε δε «πρωτόκολλο επιβολής και προσάρτησης».

 

 

 

Κ. Οζερσάι: Δεν είναι νόμιμη η «κυβέρνηση»
Όταν λες πως η «κυβέρνηση» δεν είναι νόμιμη, το να παρίστασαι στις συνεδριάσεις της «βουλής» είναι σαν να τη νομιμοποιείς, δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Οζερσάι, οι «βουλευτές» του οποίου δεν παρέστησαν στη συζήτηση στη «βουλή».
Ο κ. Οζερσάι επανέλαβε τη θέση του ότι το πρωτόκολλο περιλαμβάνει ρήτρες που δεν είναι οικονομικές, επιχειρηματολόγησε γιατί θεωρεί ότι αυτή η «κυβέρνηση» δεν τυγχάνει εκπροσώπησης από τον «λαό» και σημείωσε πως οι τρεις «βουλευτές» του κόμματός του θα πράξουν από κοινού, εννοώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη «βουλή» που πήραν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.