Πιέσεις για παραμονή του ΑΞΙΚ στην Αγλαντζιά – Έκοψε δρόμο το ΥΠΠΑΝ στις διαδικασίες μεταφοράς στο ΤΕΠΑΚ

Έγιναν ήδη επαφές μεταξύ ΥΠΠΑΝ και Δήμου Πάφου

Ενέργειες με στόχο τη διατήρηση της υφιστάμενης δομής και υποδομής του ΑΞΙΚ δρομολογεί η Τοπική Αρχή και οι Επιχειρηματικοί Φορείς, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς μεταφοράς του Ινστιτούτου εκτός της Λευκωσίας, στα πλαίσια της ένταξης του στο ΤΕΠΑΚ.

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Τελευταία αντίδραση, αυτή του Δήμου Αγλαντζιάς ο οποίος ανοίγει κύκλο επαφών με πολιτικά κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση και οργανωμένα Σύνολα, καθώς όπως υποστηρίζει ενδεχόμενη μετακίνηση στην Πάφο, θα λειτουργήσει σε βάρος των φοιτητών και ειδικά όσων προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου.

Προηγήθηκε η αντίθεση του ΕΒΕ Λευκωσίας η οποία εκφράστηκε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι η τοπική αρχή δεν διαφωνεί με το κατά πόσον θα ενταχθεί στις δομές του ΤΕΠΑΚ το ΑΞΙΚ, ωστόσο κατέθεσε τη διαφωνία της τοπικής αρχής με την πρόθεση μετακίνησης του από την περιοχή.

Επεσήμανε ότι ο Δήμος θα αντιδράσει και είναι ήδη σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Λευκωσίας ο οποίος τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ιδρύματος στο Λευκωσία, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές με το ΕΒΕΛ Λευκωσίας.

Παράλληλα στις 24 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και θα ακολουθήσουν επαφές με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων.

Δρομολογημένες διαδικασίες

Τη στέγαση του ΑΞΙΚ στην περιφέρεια του διεκδίκησε και το Επιμελητήριο Αμμοχώστου.

Πάντως από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας να διαβουλευτεί με το ΤΕΠΑΚ για να αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του ΑΞΙΚ, έτρεξαν πολύ σημαντικές διαδικασίες τόσο όσον αφορά μεταστέγαση επί του εδάφους και επί της ουσίας.

Ήδη από τις 4 Αυγούστου Υπουργείο Παιδείας και ΤΕΠΑΚ υπέγραψαν το γνωστό Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο προνοεί την ένταξη του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στο Πανεπιστήμιο.

Πλέον μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει όπως ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ πηγή που ενεπλάκη στη διαχείριση του θέματος, τη σχετική νομοθετική εργασία που απαιτείται.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μόλις περάσουν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα συγκεκριμένα νομοθετήματα, το ΤΕΠΑΚ αναλαμβάνει την εποπτεία του Ινστιτούτου. Ήδη έχει καταστρωθεί το πλάνο που αφορά τα προγράμματα του ΑΞΙΚ έτσι ώστε κατά την επόμενη τριετή μεταβατική περίοδο, να υπάρξουν αλλαγές σε όσα ήδη υφίστανται και να υπάρξουν και καινούργια προγράμματα σπουδών.

Το ΑΞΙΚ όπως ανέφερε η ίδια πηγή, εντάσσεται στις δομές ενός κρατικού Πανεπιστημίου που ήδη διαθέτει ξενοδοχειακή σχολή και θα έχει όλη την στήριξη ενός κρατικού πανεπιστημίου.

Ανάμεσα στις αλλαγές που δρομολογούνται είναι και σε σχέση με τον χώρο στέγασης του ΑΞΙΚ καθώς η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπήρξε ήδη συζήτηση με το Δήμο Πάφου και μάλλον το Ινστιτούτο φεύγει από τις εγκαταστάσεις που βρίσκεται σήμερα.

Διατήρηση της αυτονομίας

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΞΙΚ, Λευτέρης Γεωργιάδης, υπέδειξε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί το ίδρυμα  ως αυτόνομη σχολή παρήγαγε τρομερό έργο προσφέροντας πολλά στην οικονομία του τόπου σημειώνοντας την διαφωνία του με τη μετακίνηση και ένταξη στο ΤΕΠΑΚ διότι όπως είπε, είναι μια διαδικασία από την οποία θα χάσει την αυτονομία του ως τριτοβάθμια σχολή.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι προωθεί με απαράδεκτο όπως είπε τρόπο, την μετακίνηση και ένταξη στο ΤΕΠΑΚ χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους ενώ κάκισε το ότι η διεύθυνση του Ιδρύματος κρατήθηκε μακριά από τις διαβουλεύσεις.

Ο κ.Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία τεχνοοικονομική μελέτη αν η μεταφορά του ιδρύματος σε άλλο χώρο είναι προς το δημόσιο συμφέρον ή αν θα ωφελήσει την αναβάθμιση του και εξέφρασε τη θέση ότι στην ουσία με βάση τους δρομολογούμενους σχεδιασμούς, θα καταργηθεί το ΑΞΙΚ για να δημιουργηθεί μια νέα σχολή όπως έγινε στο παρελθόν με το ΑΤΙ και την Νοσηλευτική σχολή που στο τέλος ζήμιωσαν την οικονομία.

Μπορεί όπως είπε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο χώρο που βρίσκεται εάν του δοθούν οι απαραίτητοι πόροι, σημειώνοντας πως αν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, στο τέλος θα μετατραπεί σε τοπική σχολή παρά ένα κεντρικό ίδρυμα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.