Χρυσά Διαβατήρια – Κόζα Νόστρα : Τηλεφωνούσαν σε συγγενείς λειτουργών – Μεσάζοντες γνώριζαν και τι έκανε η ΜΟΚΑΣ!

Πιέσεις με μεθόδους Κόζα Νόστρα στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων

Η κυβέρνηση, υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες σε διοικητικό επίπεδο. Παρά ταύτα, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι οι λειτουργοί των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών δέχθηκαν πολλές φορές αφόρητες πιέσεις από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μεσάζοντες οι οποίοι συνδέονται μαζί τους, με κίνδυνο ενδεχομένως να υποστούν συνέπειες σε περίπτωση που δεν τους έκαναν τα χατίρια. Οι πρακτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν την εποχή της Κόζα Νόστρα.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής:

• Το Προεδρικό άσκησε πολλές φορές πιέσεις «δίνοντας οδηγίες προς το Υπουργείο Εσωτερικών». Μάλιστα, σε μια περίπτωση στάλθηκε επιστολή από το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας προς λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών -με επισυναπτόμενο ηλεκτρονικό μήνυμα δικηγόρου για δέκα αιτήσεις επενδυτών- στο οποίο αναφέρεται: «Ο κ. Πρόεδρος μού ζήτησε να σου στείλω τα ονόματα των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση για να του τα παραδώσεις». Αναφέρεται επίσης ότι «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών και κάποια άλλα πολιτικά πρόσωπα ήταν ενήμεροι για τις επικείμενες τροποποιήσεις, πριν αυτές υιοθετηθούν».

• Εντοπίστηκε επιστολή στην οποία έκανε παρέμβαση ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

• Ο Αρχιεπίσκοπος, εκτός από τη γνωστή περίπτωση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου, έστειλε επιστολές για τουλάχιστον άλλα οκτώ πρόσωπα, ενώ έκανε και παρέμβαση για αναθεώρηση των κριτηρίων. Επίσης, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έκανε παρέμβαση για πολιτογράφηση προσώπου το οποίο είχε καζίνο στα κατεχόμενα και το όνομά του έχει εμπλακεί σε λαθρεμπόριο τσιγάρων.

• Μεσάζοντες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με πολιτικά πρόσωπα «χρησιμοποιούσαν τη σχέση αυτή προκειμένου να πιέσουν και να επηρεάσουν τα Υπουργεία Εσωτερικών/Οικονομικών, ακόμη και το Προεδρικό». Αναφέρεται μάλιστα ότι μεσάζοντες «έφτασαν ακόμη και σε σημείο να ενοχλήσουν ηλικιωμένο συγγενικό πρόσωπο διοικητικής λειτουργού», αλλά και ότι «τηλεφωνούσαν σε οποιαδήποτε υπηρεσία μάθαιναν ότι εξέταζε κάποια πτυχή της αίτησής τους (μέχρι και στη ΜΟΚΑΣ) και γενικά γίνονταν φορτικοί έως και ενοχλητικοί».

• Σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες έγιναν παρεμβάσεις οι αιτήσεις εγκρίθηκαν και μάλιστα πολλές φορές με επίσπευση ή/και κατά παράβαση των νόμων και των κανονισμών. Αναφέρεται επίσης ότι «ειδικά για περιπτώσεις αιτητών που ήταν πελάτες μεγάλων δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων, φάνηκε ότι ήταν πολύ δύσκολο για το Υπουργείο να απορρίψει μια αίτηση».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.