Πίεση ΑΚΕΛ για στήριξη ευάλωτων και αύξηση επιδομάτων – Κατέθεσε προτάσεις στην Ανθούση

Κατέθεσε προτάσεις στην Ανθούση για συνταξιούχους, ΑΜεΑ, λήπτες ΕΕΕ

 

 

Προτάσεις για στήριξη ευάλωτων και αύξηση επιδομάτων, κατέθεσε το ΑΚΕΛ στην Υφυπουργό Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, εντείνοντας την πίεσή του για επανασύσταση του κράτους πρόνοιας, το οποίο έχει καταρρακωθεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Οι προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στα πλαίσια των χθεσινών συνεδριάσεων των Επιτροπών Εργασίας και Προσφύγων, αφορούν χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρίες, λήπτες του ΕΕΕ και άλλων επιδομάτων, άτομα τα οποία επιθυμούν να επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα και συζύγους και γονείς αγνοουμένων. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αφορούν τα ακόλουθα:

• Επίλυση του σοβαρού προβλήματος με τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων, αλλά και των ενστάσεων για παροχή ΕΕΕ και επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.

• Δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, αντί της πρακτικής, η οποία εφαρμόζεται σήμερα με την οποία τσουβαλιάζονται όλοι στο ΕΕΕ.

• Αύξηση των επιδομάτων του ΕΕΕ.

• Ρύθμιση του προβλήματος με τους συνταξιούχους, οι οποίοι απώλεσαν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου το 2014, λόγω του ότι δεν υπέβαλαν αίτηση.

• Προώθηση του σχεδίου που αφορά τη διαδικασία έγκρισης όσων θα επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα.

• Εξέταση των αιτήσεων για το επίδομα φροντίδας για τις συζύγους και τους γονείς των αγνοουμένων, έξω από τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΕΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, επεσήμανε την παραδοχή της Υφυπουργού Πρόνοιας ότι δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε να είμαστε όσον αφορά το κράτος πρόνοιας. Υπέδειξε ωστόσο ότι δεν είναι αρκετή η παραδοχή, προσθέτοντας πως απαιτείται η προώθηση μέτρων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, υπέδειξε ότι «δεν θα χρειαστεί η ΝΑΣΑ ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα μέσα από το οποίο οι αιτητές θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας για την κατάσταση της αίτησής τους».

Από την πλευρά της η κα Ανθούση έδωσε υποσχέσεις για το θέμα των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων και τη δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα ΑΜεΑ. Παραδέχθηκε επίσης ότι περίπου το 1/3 των ληπτών του ΕΕΕ είναι ΑΜεΑ. Ανέφερε ωστόσο ότι για να υπάρξουν εξαιρέσεις από το ΕΕΕ πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει η τάση από κάποιους επαγγελματίες (υγείας), ελαφρά τη καρδία, να δίνουν ένα πιστοποιητικό ακαταλληλότητας για εργασία, το οποίο χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για να λάβει το ΕΕΕ».

 

Αμφισβητεί πιστοποιητικά για ΑΜεΑ
Η Υφυπουργός Πρόνοιας έθεσε σε αμφισβήτηση τα πιστοποιητικά για ΑΜεΑ, λέγοντας ότι «υπάρχει και η τάση από κάποιους επαγγελματίες, ελαφρά τη καρδία, να δίνουν ένα πιστοποιητικό ακαταλληλότητας για εργασία, το οποίο χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για να λάβει το ΕΕΕ».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy