Πίεση από το ΑΚΕΛ για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ

Πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα


Το ΑΚΕΛ εντείνει τις πιέσεις του για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, με αφορμή τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δείχνουν αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με ρυθμούς ρεκόρ της τάξης του 4,4%, αλλά και αύξηση του δείκτη στον τομέα της Ενέργειας με ρυθμό 27,1%.

Ο Χάρης Πολυκάρπου, μέλος του του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, υπέδειξε χθες ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «αποτελούν κόλαφο για τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την προχειρότητα και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε το πρόβλημα της ακρίβειας μέχρι σήμερα». Επεσήμανε επίσης ότι απαιτούνται μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και υπενθύμισε την πρόταση του ΑΚΕΛ για «πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ σχολίασε επίσης την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9% και τη συνεπακόλουθη υποβολή αιτήματος στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πιο πάνω στροφή της κυβέρνησης θα έχει συνέχεια. Υπέδειξε παράλληλα ότι «τέτοια μέτρα είναι σημαντικά, αλλά χρειάζεται να συνοδευτούν και με μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών».


Πληθωρισμός πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην Κύπρο (4,4%) ξεπέρασε τον μέσο όρο της ευρωζώνης (4,1%), διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα αίτια της ακρίβειας σχετίζονται μόνο με εξωγενείς παράγοντες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.