Πίεση για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις – Έτοιμη για κινητοποιήσεις η ΠΕΟ

Εντείνεται η πίεση για κατάργηση του πέναλτι 12%, για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Χθες πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων με πρωτοβουλία της ΠΕΟ και της ΕΚΥΣΥ, στην οποία αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Πρωτοβουλίας, καθώς και η πραγματοποίηση σειράς επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομάδας, «η μέχρι σήμερα άρνηση από πλευράς κυβέρνησης για θετική αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού αιτήματος αναγκάζει τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τη νέα γενιά στη λήψη δυναμικών μέτρων και την πραγματοποίηση κινητοποίησης με στόχο τη μαζική και αποφασιστική διεκδίκηση αυτού του ώριμου κοινωνικού αιτήματος».

Gen Symvoulio March202

Έτοιμη να βγει στους δρόμους η ΠΕΟ


Η ΠΕΟ δηλώνει έτοιμη να βγει στους δρόμους και να διοργανωθούν μεγάλες κινητοποιήσεις για την κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις, για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους χρόνια, σε περίπτωση που δεν προσέλθει σε διάλογο η κυβέρνηση, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο Πάμπης Κυρίτσης.

Gen Symvoulio March20

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο ΓΓ της ΠΕΟ γνωστοποίησε ότι η ΠΕΟ μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα παραχωρήσουν δημοσιογραφική διάσκεψη στις 2 Απριλίου και θα ανακοινώσουν συγκεκριμένες δράσεις με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να μην υπάρχει πέναλτι 12% για όσους θέλουν σύνταξη στα 63 τους. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος τους προτρέπει να κινητοποιηθούν, ενώ την ίδια ώρα κατηγόρησε την κυβέρνηση για κωλυσιεργία. Σημείωσε ότι αν οι κυβερνώντες είχαν την επιθυμία να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει διάλογο, να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να διορθωθεί η αδικία εις βάρος των ηλικιωμένων που πλησιάζουν το όριο της σύνταξης. Πρόσθεσε ότι από το 2013 και μετά παρατηρείται μια διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας λέγοντας ότι στο τέλος της ημέρας είναι η πλειοψηφία των πολιτών που πληρώνει τον λογαριασμό. Σημείωσε ότι για να λάβει κάποιος σύνταξη στα 63 του χρόνια θα πρέπει να συνεισφέρει τουλάχιστον για 33 χρόνια στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Είπε ακόμα ότι με βάση πρόσφατη μελέτη η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών ασφαλίσεων εξασφαλίζεται μέχρι το 2080.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα από άτομα που συνεισφέρουν στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων και νιώθουν ότι αδικούνται με το πέναλτι του 12%. Υπέδειξε ότι πρέπει να δει η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ με θετικό μάτι το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και να δίνεται η σύνταξη στα 63 χρόνια χωρίς πέναλτι. Πρόσθεσε ότι εδώ και καιρό περιμένουν από την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων, σημειώνοντας ότι το νερό πρέπει να μπει στο αυλάκι και να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος. Ο κ. Φακοντής υπέδειξε ότι πρέπει να παραχωρείται η σύνταξη στα 63 χωρίς πέναλτι και να δίνεται κίνητρο σε όσους θα παραμείνουν μέχρι τα 65 τους στην εργασία με αυξημένη σύνταξη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.